Pandemi Dijital Dünyaya Renk Getirdi

Bu hafta içinde Apple 2020’nin en beğenilen uygulamalarını açıkladı. Bu uygulamalar içinde en dikkat çeken Zoom. Ancak bana sorarsanız artık konuşan kafalar şeklinde sıralanmış konferans uygulamalarının sonu geldi. Bu hafta içinde katıldığım basın toplantıları arasında iki tanesi çok dikkat çekiciydi. Birisi SAS’ın gerçekleştirdiği içinde konferans ve fuar alanının bulunduğu Beyond Tomorrow etkinliği, diğeri ise DHL’in global olarak gerçekleştirdiği, küresel bağlantılılık endeksi. Konunun detaylarını bu sayfada görebileceksiniz ve iki konununda önemi ortada ama özellikle içeriğin bize ulaştırılış şekli dikkat çekici. Artık şirketler otel salonlarını dekorlarla doldurmak yerine, sanal stüdyolarda toplantılarını gerçekleştirmeyi tercih ediyorlar. Üstelik bu, toplantılara inanılmaz bir düzen, disiplin ve interaktivite katıyor.

Basın mensupları istediği anda soru sorabilirken, bu genel gidişatı önlemiyor. Toplantıda sadece ismini duyurmak isteyen basın mensuplarına değil gerçekten konu ile ilgili merak eden basın mensuplarına soru sorma imkanı oluyor. Üstelik kimseyi rahatsız etmeden, ismini afişe etmeden…

Bu organizasyonlar artık “sanal” olarak nitelendiriliyor. Sadece internette oldukları için uydurmaca yapıştırılmış bir “sanal alem” bakışıyla değil, gerçekten sanal oldukları için… Sanal stüdyolarda çekildikleri için sanallar. Bu arada sanal stüdyolar da bir dönem haber bültenlerinin gösteriş yapmak için kullanılmıyorlar artık. Gerçekten amaçlarına uygun kullanılıyorlar. Zamanın liderlerini stüdyoya ışınlamaktan ziyade, içerikle ilgili bilgileri stüdyo içinde farklı şekillerde görüntülemek için kullanılıyor.

Tabii daha yol uzun. Şimdi CEO’ların bu stüdyolara alışmalarını bekliyoruz. Muhtemelen ondan sonra çok değişik, yenilikçi ve yeni normalin CEO’larına yakışır konferanslarla karşılaşacağız.

Sanal stüdyo sanıyorum gelecek yılın yükselen teknolojisi olacak. Her nasıl olursa olsun, pandeminin internet dünyasını da renklendirdiği kesin.

Yarının Teknolojileri SAS Beyond Tomorrow Sanal Etkinliğinde Ele Alındı

Analitik ve yapay zekâ lideri SAS, üç kıtadan 3 bin 500'den fazla uzman, vizyoner ve yöneticiyi bir araya getirdiği Beyond Tomorrow sanal etkinliğinde yeni bir bilgi paylaşımı deneyimine imza attı. Üç gün süren oturumlar, tartışmalar ve atölyelerde Orta ve Doğu Avrupa, Türkiye, Orta Doğu, Afrika ve Rusya'dan önde gelen binlerce kuruluşun ve iş liderlerinin yeni zorlukları aşmak için analitik, yapay zekâ, veri bilimi ve veri odaklı yaklaşım olanaklarını yeniden nasıl tasarlayacakları ele alındı.

İçinde bulunduğumuz salgın, iş yapma ve yaşama şeklimizi ciddi şekilde değiştirdi. Bu değişimler hepimizi yeni iletişim yolları aramaya zorladı ve bunun sonucunda dijitalleşme önemli ölçüde hızlandı. Öncesinde 3 yıllık aşamalarda planlanan stratejiler günlere veya haftalara indirildi. Bugün sağlık hizmeti sağlayıcıları hızla tele sağlığa, sigortacılar self servis talep değerlendirmesine, perakendeciler temassız alışveriş ve teslimata, bankalar mobil uygulamalara ve internet bankacılığına geçti. Dijitalin ilk sırayı aldığı bu ortamda veri, analitik ve yapay zekâ tabanlı çözümler yeni gerçekliğe uyum sağlamada büyük rol oynuyor.

Baştan sona dijital dünyaya hazır mısınız?

Üç gün süren konferansın ilk günü olan “Data Science Day” kapsamında farklı ileri analitik ve yapay zekâ araçlarına, veri biliminin teknik yönlerine ve analitikte kariyer ve yetenek geliştirmeye odaklanıldı. Fütürist ve Trendwatcher Richard van Hooijdonk açılış konuşmasında salgının teknolojik ilerlemeyi zorlayan ve hızlandıran yönüne dikkat çekerek değişim için teknoloji ile birlikte meraklı, tutkulu insanlara da ihtiyacımız olduğunu belirtti. Teknolojilerin daha fazla geliştirilebilmesi için şirketlere ve insanlara ihtiyacımız olduğunu da unutmamak gerektiğini ekledi.

Gelecek yıl stratejinizde neler var?

Üçüncü gün olan “Executive Experience Day”in ana aktörleriyse pandemiye bağlı zorlukların üstesinden gelmek üzere çalışmaları yöneten bölgedeki şirketlerin ve kuruluşların yöneticileriydi. Konuşmalara katılan SAS genel müdürleri bölgelerindeki duruma dair kısa bir genel bakış sunarken SAS çözümleriyle çalışan şirketlerin temsilcileri projeleri ve başarıları hakkında konuştular.

Ayrıca Executive Experience Day kapsamında SAS üst düzey yöneticileri ve Mucit ve Fütürist Raymond Kurzweil ile özel bir oturumun yanı sıra, iş liderleri için tasarlanmış bir dizi yönetici atölyesi düzenlendi. Katılımcılar, krizlerde yeni fırsatların nasıl keşfedileceğini, ileri analitik ve yapay zekanın farklı sektörlerden şirketlerin zorluklara yanıt vermesine ve ilerlemesine nasıl yardımcı olacağını ve sıradaki değişikliklere nasıl hazırlanılacağını tartıştı.

DHL Küresel Bağlantılılık Endeksi 2020 açıkladı: Ekonominin lokomotifi “küresel ticaret”

DHL ve New York Üniversitesi Stern İşletme Fakültesi, DHL Küresel Bağlantılılık Endeksi 2020’yi yayınladı. Rapora göre küresel ticarette yeniden güçlü bir sıçrama gerçekleşti ve dünya çapında ekonomiler bu sayede ayakta kalabildi. Uluslararası dolaşım gerçekleştiren kişi sayısı dibe vururken “dijital küreselleşme” büyük bir ivme kazandı. Hollanda, Singapur, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri ve İrlanda gibi ülkeler ise bu trende liderlik ediyor.

DHL ve NYU Stern İşletme Fakültesi, DHL Küresel Bağlantılılık Endeksi 2020’yi (Global Connectedness Index/GCI) bugün itibarıyla yayınladı. Yedinci kez yayınlanan rapor, COVID-19 pandemisinin yayılım sürecinde gerçekleştirilmiş ilk kapsamlı küreselleşme değerlendirmesi olma özelliği taşıyor. Rapor, 169 ülke ve bölgede uluslararası ticaret, sermaye, bilgi ve insan akışını takip ediyor. Güncel tahminler, 2019’da istikrarlı bir seyir izleyen endeksin, sınırların kapanması, seyahat yasakları ve yolcu taşıyan havayollarının uçuşa kapanması gibi COVID-19 kaynaklı toplumsal etkiler nedeniyle önemli ölçüde düşüş göstereceğine işaret ediyor. Bununla beraber, pandeminin, dünyanın genel “birbirine Bağlantılılık” seviyesini 2008-09 global finansal krizinde bulunduğu noktanın altına taşıması beklenmiyor. Ticaret ve para akışı şimdiden toparlanmaya başlamış durumda ve yüz yüze temas çevrimiçi dünyaya kayarak uluslararası internet trafiğini, telefon görüşmelerini ve e-ticareti büyük ölçüde artırdığından, uluslararası veri akışı da pandeminin yayılma süreci boyunca giderek yükseldi.

Örneğin Türkiye’nin bu anlamda bağlantılı olduğu ülkelerin başında sırasıyla Almanya, Rusya, Suriye, Birleşik Krallık, Fransa, ABD, Hollanda, Hollanda, Bulgaristan, Irak ve Çin geliyor.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi