PANDEMİ ORTAMINDA LOS ANGELAS GARINDA OSCAR ÖDÜL TÖRENİ !

Her yıl merakla sonucu beklenen bir ödül kategorisi “En İyi Yönetmen Ödülü”nü Oskar Ödülleri tarihinde ikinci kez bir kadın, “Nomadland” filminin yönetmeni Asya kökenli Chloé Zhao aldı. 93 yıllık Oscar Ödülleri sürecinde bir kadın yönetmenin en iyi yönetmen ödülünü ikinci kez alması ise, dünyamızdaki erkek egemenliği sorunsalı ve kadın erkek eşitliği açısından düşündürücüydü.

SİNEMA DÜNYASININ EN SANSASYONEL ÖDÜL TÖRENİ

Sinema dünyasında pek çok film ödülü arasında en çok ilgiyi çeken ve sansasyonel ödül törenleriyle medyanın gündemini de belirleyen Akademi Ödülleri, Amerika Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından veriliyor. 1927’de Amerika’nın Los Angelas şehrinde kurulan Amerika Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi Ödülleri, Oskar Ödülleri olarak da bilinir. Bu ödüllerin kırmızı halı seremonisi de her yıl öne çıkar. Pek çok kategoride düzenlenen ve sinema sanatının ödüllendirildiği bu büyük ve seçkin etkinlikte iddialı oyuncular, yönetmenler, görüntü yönetmenleri, yapımcılar, senaristler ve diğer dallardaki adaylar ipi göğüsler.

Yaşamı cehenneme çeviren pandemi nedeniyle 28 Şubat 2021’de yapılacak Oscar Ödül Töreni, geçtiğimiz günlerde 25 Nisan 2021 tarihinde geleneksel mekanı Los Angelas’daki Kodak Tiyatrosu ve açık hava mekanı Union Garı’nda gerçekleştirildi. Bizce 93. Oscar Ödülleri’nin kazananları arasında en dikkat çekici olanı ve adaylar arasında en yaşlısı olan Anthony Hopkins’in ikinci kez bu ödülü kazanmasıydı. Bu yıl dikkat çeken diğer bir başarı ise Francis Mc Dormand’ın “Nomadland” isimli filmdeki performansıyla üçüncü kez “En İyi Kadın Oyuncu” dalında ipi göğüsleyerek Oscar kazanmasıydı.

EN İYİ FİLM ÖDÜLÜNÜ “NOMADLAND” ALDI

93. Oscar Ödüllerinde “En İyi Film Dalında” sürpriz bir sonuç çıkmadı ve beklendiği gibi “Nomadland” bu ödülü aldı. Bu yıl pek çok ödül töreni pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak  gerçekleştiriliyor. 93. Oscar Ödül Töreni prodüksiyonunu üstlenen ünlü yönetmen ve yapımcı Steven Spielberg, tüm konukları sıkı pandemi tedbirlerine tabi tuttu. Ülkemizde de yakın zamanda başlayan İstanbul Film Festivali hem çevrimiçi hem de yüzyüze yapılırken, yakında başlayacak olan Uçan Süpürge Film Festivali ise, 27 Mayıs - 3 Haziran tarihleri arasında çevrimiçi,  4-11 Haziran tarihleri arasında Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ve Cer Modern açık hava sinemalarında izleyicileriyle buluşacak.

EN ÇOK DALDA ADAY “MANK” OLDU

Bu yıl bir gelenek bozularak “En İyi Film Ödülü” gecenin sonunda değil daha erken açıklandı. Gecenin sonuna ise “En İyi Erkek” ve “En İyi Kadın Oyuncu” ödülleri saklanmıştı. Daha önce Altın Küre Ödülleri’nde de favori filmlerden biri olarak gösterilmesine karşın umduğunu bulamayan David Fincher’ın yönettiği “Mank”; Hollywood’un ödül töreni olarak da tanımlanabilecek Oscar Ödülleri’nde 4 Oscar ödülüyle geceden ayrıldı. Film, Amerikan sinemasının önemli senaristlerinden Hermen J. Mankiewicz’in yaşamından yola çıkan ve efsanevi Yurttaş Kane (Citizen Kane-1941) filminin sancılı senaryo yazım sürecini anlatıyor. “Mank”, En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Yönetmen de dahil olmak üzere 10 dalda ve en fazla kategoride aday gösterilen yapıt olmuştu.

EN İYİ YÖNETMEN ÖDÜLÜ BİR KADINA

Her yıl merakla sonucu beklenen diğer bir ödül kategorisi ise “En İyi Yönetmen Ödülü”... Oskar Ödülleri tarihinde ikinci kez bir kadın, “Nomadland” filminin yönetmeni Asya kökenli Chloé Zhao, bu ödülü aldı. 93 yıllık Oscar Ödülleri sürecinde bir kadın yönetmenin en iyi yönetmen ödülünü ikinci kez alması ise, dünyamızdaki erkek egemenliği sorunsalı ve kadın erkek eşitliği açısından düşündürücüydü.  Chloé, ödülünü alırken yaptığı konuşmada: "Bu ödülü, ne kadar zor olursa olsun içlerindeki iyiliğe ve birbirlerinin içindeki iyiliğe tutunmak için cesaret ve inanca sahip olanlar için alıyorum" diyerek 93. Oscar Ödül Törenine de damgasını vurmuş oldu.

Bu yıl önemli olgulardan bir diğeri ise yine bir kadının, “Promising Young Woman” filminin yönetmeni Emerald Fennell’ın da, “En İyi Yönetmen Oscarı” kategorisinde aday gösterilen ikinci kadın yönetmen olmasıydı. Oscar kazanan ilk kadın yönetmen ise 2010 yılında “Ölümcül Tuzak” (The Hurt Locker-2009) filminin yönetmeni Amerikalı Kathryn Bigelow olmuştu.

Diğer kategorilerde Oscar ödüllerini kazananları da anımsatalım. “En İyi Görüntü Yönetmeni” ödülünü “Mank” filmiyle Erik Messerschmidt; “En İyi Orijinal Senaryo” ödülünü “Promising Young Woman” filmiyle Emerald Fennell; “En İyi Uyarlama Senaryo” ödülünü Florian Zeller ve Christopher Hampton “The Father” filmiyle; “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülünü “Judas and the Black Messiah” filmiyle Daniel Kaluuya; “En İyiYardımcı Kadın Oyuncu”  ödülünü Youn Yuh-jung “Minari” filmiyle; “En İyi Uluslararası Film” ödülünü “Another Round” (Danimarka); “En İyi Saç  ve Makyaj Tasarımı” ödülünü “Ma Rainey’s Black Bottom” filmi; “En İyi Ses” ödülünü “Sound of Metal”; “En İyi Kostüm Tasarımı” ödülünü “Ma Rainey's Black Bottom” filmi; “En İyi Belgesel” ödülünü “My Octopus Teacher” filmi; “En İyi Görsel Efekt” ödülünü “Tenet”; “En İyi Kısa Film” ödülünü “Two Distant Strangers”; “En İyi Animasyon Filmi” ve “En İyi Müzik” ödüllerini “Soul” filmi; “En İyi Orijinal Şarkı” ödülünü “Judas and the Black Messiah” filmiyle “Fight For You”; “En İyi Yapım” ödülünü “Mank”; “En İyi Kurgu” ödülünü “Sound of Metal”; “En İyi Yapım Tasarımı” ödülünü “Mank”; “Jean Hershol İnsanlık Ödülü”nü ise “Tyler Perry - Perry Vakfı” kazandılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bülent Vardar Arşivi