Papa da konuştu büyük acı

Papa da konuştu büyük acı
Katolik Kilisesi’nin lideri Papa Francesco, Ayasofya’nın statüsünün değiştirilmesi ile ilgili olarak ilk kez konuştu ve “Ayasofya’yı düşünüyorum ve büyük acı duyuyorum” dedi.Pazar ayininin ardından Vatikan’daki San...

Katolik Kilisesi’nin lideri Papa Francesco, Ayasofya’nın statüsünün değiştirilmesi ile ilgili olarak ilk kez konuştu ve “Ayasofya’yı düşünüyorum ve büyük acı duyuyorum” dedi.
Pazar ayininin ardından Vatikan’daki San Pietro Meydanı’nda kısa bir konuşma yapan Papa, Uluslararası Deniz Günü’nü kutladıktan sonra Ayasofya’ya da değindi. Konuşmasının sonunda okuduğu metinden başını kaldırıp bir süre duraklayan Papa “Deniz aklımı uzaklara götürüyor, İstanbul’a… Ayasofya’yı düşünüyorum ve büyük acı duyuyorum” dedi. Papa’nın bu kısa yorumu, dinlemek için Vatikan’daki San Pietro Meydanı’nda toplananlar tarafından alkışlandı.
Papa bugüne kadar Ayasofya ile ilgili herhangi bir yorum yapmaktan kaçınırken İtalyan Katolik Kilisesi›nin gazetesi Avvenire, manşetten verdiği Ayasofya haberi için “Yara yeniden açıldı” başlığını kullandı.
Gazetedeki bir analizde de “Ayasofya’nın müze haline getirilmesi, farklılıklar arasında bir birlikte yaşama modeli oluşturmak için zamanı, geçmişin düşmanlıklarını ve suiistimallerini durdurmak gibiydi” diye yazdı.
Avvenire, Cuma günü yayımladığı bir analizde de Ayasofya›nın statüsünün değiştirilmesinin «dinle alakası olmadığını», iktidarın destek kaybettiği bir dönemde «milliyetçilere hediye» vermeyi amaçladığını öne sürmüştü.