Papa ve Sistani’nin tarihi buluşması

Papa ve Sistani’nin tarihi buluşması
Irak'ı ziyaret eden Papa Francesco, dün Şii lider Ayetullah Ali el Sistani’yi Necef kentindeki evinde ziyaret etti. 84 yaşındaki Papa Francesco ile 90 yaşındaki Ayetullah El Sistani'nin görüşmesi 45 dakika kadar sürdü.Vatikan'dan...

Irak'ı ziyaret eden Papa Francesco, dün Şii lider Ayetullah Ali el Sistani’yi Necef kentindeki evinde ziyaret etti. 84 yaşındaki Papa Francesco ile 90 yaşındaki Ayetullah El Sistani'nin görüşmesi 45 dakika kadar sürdü.

Vatikan'dan yapılan açıklamaya göre tarihi görüşmede, Irak'taki farklı dini gruplar arasındaki diyalog çalışmaları ele alındı. Papa, "Irak'ın, bölgenin ve tüm dünyanın iyiliği için farklı dinler arasında karşılıklı saygı ve diyaloğun beslenmesinin önemini" vurguladı.

Papa, El Sistani'ye, son yıllarda yaşanan şiddet olayları ve güçlükler sırasında "en zayıf durumdakileri, zulme uğrayanları savunduğu" teşekkür etti.

El Sistani ise Hristiyanlar’ın diğer Iraklılar’la aynı haklara sahip olduğunu ve barışçı bir yaşam sürmeleri gerektiğini söyledi.

El Sistani ile görüşme, Papa'nın 5-8 Mart tarihli Irak ziyaretinin en önemli anlarından biri olarak değerlendiriliyor.

Necef'teki bir din görevlisi Associated Press'e yaptığı açıklamada, toplantının, "Tarihte emsali olmayan özel bir ziyaret olduğunu ve daha önceki hiçbir ziyarete eşdeğer olamayacağını” söyledi.

Papa, bu ziyaretin ardından Hazreti İbrahim’in doğum yeri olduğuna inanılan Ur ovasında düzenlenen dinler arası buluşmaya katıldı. Papa Francesco toplantıdaki konuşmasında, "Bizler, Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar, diğer dinlerden kardeşlerimizle birlikte, babamız İbrahim'i onurlandıralım" dedi. Papa, şiddet ve aşırıcılığın dinlere ihanet olduğunu savunarak, "Tanrının adını bir kardeşten nefret etmek için kullanmak en büyük küfürdür" dedi.