“Paralı askerlerinizi Libya’dan çekin”

“Paralı askerlerinizi Libya’dan çekin”
Libya’nın BM Daimi Temsilcisi Tahir es-Sunni, Rusya’ya paralı askerlerini ülkeden çekmesi çağrısı yaptı. SunniLibya’ya sızmaya çalışan 120’den fazla Rusya vatandaşı paralı askerin de Sudan sınırında yakaladığını...

Libya’nın BM Daimi Temsilcisi Tahir es-Sunni, Rusya’ya paralı askerlerini ülkeden çekmesi çağrısı yaptı. Sunni
Libya’ya sızmaya çalışan 120’den fazla Rusya vatandaşı paralı askerin de Sudan sınırında yakaladığını duyurdu.
BM Güvenlik Konseyindeki Libya oturumunda konuşan Tahir es Sunni, uluslararası toplumu Halife Hafter’e bağlı güçlerin Trablus’u ele geçirmek için başlattığı saldırılara sessiz kalmakla eleştirdi.
Libya’da Sudan, Çad ve Suriye’den gelen Wagner grubuna bağlı paralı askerler bulunduğuna dikkat çeken Sunni, bu savaşçıların petrol sahalarını ele geçirmeye çalıştığını ifade etti.
Birkaç gün önce Libya’ya paralı asker olarak sızmaya çalışan 120’den fazla kişiyi yakalayan Sudan hükümetine teşekkür eden Sunni, Libya’da askeri olmadığını iddia eden Rusya’ya da şu çağrıda bulundu: ‘’Libya’da askeriniz olmayabilir ama Rusya kökenli Wagner grubu Rus vatandaşları da dahil farklı uluslardan paralı askerler kullanıyor. Harekete geçmenizi ve vatandaşlarınızı geri çekmenizi istiyoruz.’’
Merkezi Trablus’ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Türkiye, Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlarca meşru kabul ediliyor ve destekleniyor.
Hafter güçleriyle birlikte hareket eden Tobruk’taki Temsilciler Meclisi ise Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya’dan destek buluyor.