Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne saldırı

Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne saldırı
Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne düzenlenen silahlı saldırıda üç kişi öldürüldü, üç kişi de yaralandı. Kültür merkezinin avukatı David Andic, saldırıda hayatını kaybeden üç kişinin...

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne düzenlenen silahlı saldırıda üç kişi öldürüldü, üç kişi de yaralandı. Kültür merkezinin avukatı David Andic, saldırıda hayatını kaybeden üç kişinin Kürt olduğunu söyledi.

Reuters'ın haberine göre, 10'uncu Bölge Belediye Başkanı Alexandra Cordebard gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırının, Enghien Caddesi'ndeki bir Kürt kültür merkezinin yanı sıra Kürt merkezinin karşısındaki bir restoran ve bir kuaförü hedef aldığını kaydetti.

Savcılık da Paris'in 10'uncu Bölgesi'ndeki Doğu Garı yakınlarında meydana gelen olayın ardından 69 yaşındaki bir şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.

SALDIRGAN POLİSLERİN BİLDİĞİ BİR İSİM

Saldırının nedeninin henüz bilinmediği, olayla ilgili cinayet soruşturması açıldığı bildirildi. "Bir kişi yoğun bakımda, iki kişiyse ciddi şekilde yaralandı" diyen Paris savcısı Laure Beccuau, gözaltına alınan şüphelinin de yaralı olduğunu belirtti. Beccuau, şüphelinin Fransız makamlarınca bilinen bir isim olduğunu ifade ederek olayın arkasındaki olası ırkçı unsurların araştırılacağını söyledi.

Savcı Beccuau, şüphelinin daha önce çadır kamplardaki sığınmacılara yönelik bir saldırı düzenlediğini belirtti. Le Parisien gazetesi, şüphelinin geçen yıl kılıçla saldırdığını, olayda yaralananlar olduğunu bildirdi. Gazete, söz konusu kişinin cezaevinden bu ayın ortasında adli kontrol şartıyla çıktığını belirtti.

POLİSLE ARBEDE

Saldırıdan birkaç saat sonra Türk hükümetine karşı sloganlar atan bir grup Kürt ve polis arasında arbede yaşandı. Polis, giderek öfkelenen kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Fransız hükümetinin saldırı sonrasında ülke genelinde Kürt toplumunun bulunduğu yerlerde güvenliğin arttırılması için polise talimat verdiğini söyledi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından, "Fransa Kürtleri, Paris'in göbeğinde hain bir saldırının hedefi oldu. Düşüncelerimiz kurbanlar, yaşam mücadelesi veren insanlar, aileleri ve sevenleriyle birlikte. Emniyet teşkilatımıza cesaretleri ve soğukkanlılıkları için teşekkür ederiz" mesajını paylaştı.

VOA Kürtçe Bölümü, Paris’te bulunan Kürt Demokrasi Konseyi’nin yetkililerinden Berivan Fırat’la konuştu. Fırat, polisin saldırının ırkçı nitelikli olduğu görüşünü yineledi. Ancak Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'nin bulunduğu sokakta Afrika, Fas, İran, Lübnan kökenlilerin de işyerlerinin bulunduğunun altını çizen Fırat, sadece Kürt işletmecilere ait olan mekanlara saldırıldığını söyledi.

HDP: AZMETTİRİCİLER BELLİ

HDP'nin Resmi Avrupa Temsilciliği, saldırı üzerine Twitter üzerinde açıklama yaptı. Paylaşımda, "Bu ölümcül saldırının azmettiricilerinin kim olduğunu tahmin edebiliyoruz. Avrupa'daki Kürt halkıyla acilen dayanışma çağrısı yapıyoruz" ifadeleri kullanıldı.