Patates pahalı, çünkü…

Patates pahalı, çünkü…
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'de üreticilerle buluştu, dert dinledi. Bu yıl aşırı yağışlar nedeniyle oluşan sel ve su baskınlarının patates tarlalarında ciddi hasar oluşturduğuna dikkat çeken üretici Fikret...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'de üreticilerle buluştu, dert dinledi.

Bu yıl aşırı yağışlar nedeniyle oluşan sel ve su baskınlarının patates tarlalarında ciddi hasar oluşturduğuna dikkat çeken üretici Fikret Yıldız, “Patates ektik tarlaya çürüdü. Yarısı boş tarlanın. Gübre pahalı olduğu için atamıyoruz. Mazot pahalı. Bir yıl önce traktörün deposu 650 TL’ye doluyordu, şimdi 2,5-3 bin liraya doluyor. Patateste tohum sorunu da yaşıyoruz. Tarlanın yarısı çürüdüğü için yeniden ekim nedeni ile maliyetler de kurtarmıyor. Tarlanın sadece 3'te birine gübre atabildik. O nedenle verim düşük olacak. Ayrıca geçmişe göre daha az alanda ekim yapabildik. Tarla 50 dönümün 30 dönümüne ekim sağladık. 42 yaşındayım. Bu yıl ki dönem kadar kötü dönem görmedim” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer üretici dertlerini dinledikten sonra yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Mazot, gübre, ilaç ve diğer girdi maliyetlerindeki yüksek artışa rağmen, tarladan satılan ürün maliyetini zor karşılıyor. Bu durum, üreticiye değil aracıya yarıyor. Çiftçi arayış içinde, ürün deseni değiştirerek hangi üründen zarar etmem arayışında."

Gürer, büyükşehirlerde fiyatı 12 liraya kadar çıkan patatesin, bu şekilde zamlanmasının üreticiye bir katkısının olmadığını belirtti.