Patlamanın kaynağı dinamit olabilir

Patlamanın kaynağı dinamit olabilir
Maden Mühendisleri Odasının Eski Başkanı Mehmet Torun, facianın kaynağını “O madende dinamit patlatılıyordu” ifadesiyle açıkladı. Torun, “Kömürü gevşetmek için dinamit patlatılır, o saatler dinamit patlatma saatleri”...

Maden Mühendisleri Odasının Eski Başkanı Mehmet Torun, facianın kaynağını “O madende dinamit patlatılıyordu” ifadesiyle açıkladı. Torun, “Kömürü gevşetmek için dinamit patlatılır, o saatler dinamit patlatma saatleri” dedi.

Torun, olayda büyük bir ihmal olduğuna dikkat çekti ve “Birincisi gaz oluşmuş, önlem alınmamış, ikincisi gazı patlatacak bir ateşleme kaynağı orada devreye girmiş” dedi. Mehmet Torun KRT’de “Haftanın Panoraması” programında Semra Topçu’nun sorularını özetle şöyle yanıtladı:

Gaz oluşmuş önlem alınmamış
"Bu bir metan gazı patlaması. Metan gazı kömürün bünyesinde bulunuyor. Çalışıldıkça açığa çıkar. Yapılması gereken, o gazı minimum seviyede tutmak, ortamdan hızlıca uzaklaştırmak. Peki bu metan gazı tek başına patlar mı, patlamaz. Patlaması için mutlaka bir ısı kaynağına ihtiyacı var. Yani onu patlatacak bir mekanizma gerekli, bu mekanizma elektrik kontağı olabiliyor, metalin metale çarpması olabiliyor, kömür kazılırken sert bir taşa vurulduğunda kıvılcım çıkması olabiliyor. O zaman yapılması gereken gazın ortamdan uzaklaştırılması.

Dinamit patlatılıyordu
Bu olayda büyük bir ihmal var; bir o gaz oluşmuş, önlem alınmamış, iki gazı patlatacak bir ateşleme kaynağı orda devreye girmiş. Tabii henüz söylenmiyor ama o ocakta dinamit patlatılıyordu. Normal bir ameliyedir, kömürü gevşetmek için dinamit patlatılır. Benim şahsi görüşüm, deneyimlerime dayanarak söylüyorum. Dinamit patlatılması sonucunda bu olay olmuş olabilir. Uzmanlar araştıracaktır ama benim 40 yıllık deneyimim bunu bana söyletiyor.

Madenciler de dinamit dedi
Milliyet gazetesinde yer alan haberde de patlama sırasında maden dışında çalışan madencilerden Ferhat Dönmez de kazanın dinamit patlatma vardiyasında yaşandığını söyledi. Dönmez “Metan dedektörü uyarı verdi, birkaç dakika sonra patlama oldu. Hemen arkadaşlarımıza ulaşıp çıkardık. Tek patlama oldu. 16:00-24:00 üretim vardiyası, sadece bu vardiyada dinamit patlatılıyor. Ancak herhangi bir saati yok hazır olduğunda patlatılıyor” dedi.