PCR bir var bir yok

PCR bir var bir yok
Türkiye’de cumartesi günü alınan iç hat uçuşlarına binecek aşısız yolculardan PCR testi istenmesine son verme kararından sonra, dün iç hat uçuşlarında PCR testi zorunluluğu geri getirildi. Valiliklere gönderilen genelgeye...

Türkiye’de cumartesi günü alınan iç hat uçuşlarına binecek aşısız yolculardan PCR testi istenmesine son verme kararından sonra, dün iç hat uçuşlarında PCR testi zorunluluğu geri getirildi. Valiliklere gönderilen genelgeye göre, bazı durumlarda aşısız, aşı sürecini tamamlamayan, son 180 günde Covid-19 geçirmemiş kişilerden PCR istenmesine devam edilecek.

Huzurevi, bakımevi, sevgi evleri ile ceza ve tevkif evlerinin aşısız veya son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş çalışanları, belirlenen durumlarda ceza ve tevkif evlerindeki tutuklu ve hükümlüler, yurt dışına seyahat edecek kişiler (seyahat edilecek ülkenin belirlediği kurallar doğrultusunda) için PCR testi ile tarama yapılması sürdürülecek.

ŞEHİRLER ARASI YOLCULUKLARDA DA DEVAM EDİYOR
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün değerlendirmesi uyarınca uçakla şehirler arası seyahat edecek olan aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişiler için de PCR testi uygulaması devam edecek.

Aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden, konser, sinema ve tiyatro gibi etkinliklere katılacaklara, Milli Eğitim Bakanlığı okullarında görev yapmakta olan personele (öğretmen, servis şoförü, temizlik personeli vb.), tüm kamu ve özel iş yerlerinde çalışanlar ile kamu ve özel kurumlar tarafından düzenlenen öğrenci kamplarına katılacaklara ise PCR testi ile tarama yapılmayacak.

AMAÇ VAKA SAYILARINI 60 BİNDE TUTMAK

Cumhuriyet’e konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceyhan da kararı şöyle değerlendirdi: “Önlemler azalmış, rahatlık getirilmişken insanlar gidip artık aşı da olmayacak. Gelişmiş ülkeler hızlı tanı testlerini yaygınlaştırdı. Şu an test yapsak kesinlikle vaka sayısı 200 binin üstüne çıkar ama biz belli ki bu şekilde 60-70 binde tutacağız. Demek ki elimizde PCR testi kalmadı. Israrla aylardır belirttiğimiz hızlı tanı kitleri de alınamadı. Kararlar kesinlikle bilimsel değil. Bu, ‘Omicron yayılsın, binlerce kişi ölsün’ demek.”

TTB:VİRÜSÜN UÇAKTA BULAŞIP OTOBÜSTE BULAŞMAMA GİBİ BİR ÖZELLİĞİ YOK

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Bilim Kurulu kararlarının ve PCR zorunluluğunun kaldırılmasının ardından sorumluları istifaya davet etmişti. Dün, yeniden uçak seyahatlerinde PCR testinin tekrar zorunlu hale getirilmesini eleştiren TTB’nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle: “Salgın anlık değişen kararlarla değil, bilimsel verilerle yönetilmeli. SARS-CoV-2 virüsünün uçakta bulaşıp tren ve otobüste bulaşmama gibi bir özelliği yoktur. Alınan kararlar her zamanki gibi bilim dışıdır. Toplumu hastalığa mahkum edenleri bir kez daha istifaya çağırıyoruz.”

VAKA VE ÖLÜMDE DÜŞÜŞ

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son 24 saatte 54 bin 100 kişinin testi pozitif çıktı, 136 kişi vefat etti, iyileşenlerin sayısı 68 bin 895 oldu. Son 24 saatte 364 bin 426 Covid-19 testi yapıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca mesajında “Salgının her döneminde olumsuz propagandalar yapıldı. Aslında bir “salgın” olmadığı veya durumun kat kat fazla kısıtlama gerektirdiği iddia edildi. Süreci makul şekilde yönetme çabası ise bizi bugün normale yaklaştırdı. NE ENDİŞE NE GEVŞEME! Tedbirle, aşıyla bugünü de aşacağız” ifadelerini kullandı.
Günlük vaka sayısı önceki gün 63 bin 967, vefat sayısı ise 177 olmuştu.