Pelosi, Ermenistan’dan Azerbaycan’ı kınadı

Pelosi, Ermenistan’dan Azerbaycan’ı kınadı
Tayland gezisiyle Çin’in tepkisini çekin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, bu kez de aralarında çatışma olan Ermenistan ile Azerbaycan’ın ilişkilerini etkileyecek ziyarette bulundu. Ermenistan’a giden Pelosi, buradan...

Tayland gezisiyle Çin’in tepkisini çekin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, bu kez de aralarında çatışma olan Ermenistan ile Azerbaycan’ın ilişkilerini etkileyecek ziyarette bulundu. Ermenistan’a giden Pelosi, buradan Azerbaycan’ı sert bir dille kınadı. Pelosi, geçen hafta yaşanan ve ''yasadışı'' olarak nitelendirdiği sınır ötesi çatışmalardan Azerbaycan'ı sorumlu tuttu.

Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmalarda 200'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. İki taraf da çatışmaların başlamasından birbirini sorumlu tutmuştu.


PLANLANMAMIŞ ZİYARET
ABD Temsilciler Meclisi'nden bir heyetle Ermenistan'a ''önceden planlanmamış bir ziyaret'' yapan Pelosi, bu ziyaretin özel bir önemi olduğunu belirtti. Pelosi, ''Çatışmaları sert bir şekilde kınıyoruz. Çatışmalar Azerbaycan tarafından başlatıldı ve bunun böyle kabul edilmesi gerekiyor'' dedi.

Ermenistan Ulusal Meclis Başkanı Alen Simonyan ile yaptığı görüşmenin ardından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir araya gelen Pelosi, ABD’nin Ermenistan’ın dostu olduğunu ifade etti. Pelosi, “Ermenistan'da demokrasinin desteklenmesi, Sözde Ermeni Soykırımı'nın tanınmasına ilişkin kararda ve Dağlık Karabağ sorununda ve diğer tüm konularda Ermenistan'ın yanında olduk” ifadesini kullandı.

Ermenistan'a üç günlük bir ziyarette bulunan Nancy Pelosi, ülkenin Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana Erivan'a gelen en üst düzey Amerikalı siyasetçi konumunda.