Pelosi’nin programında Tayvan yok

Pelosi’nin programında Tayvan yok
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Hint-Pasifik ülkelerine yapacağı ziyaretlere ilişkin açıklamada, olası Tayvan ziyaretine değinilmedi. Pelosi'nin resmi internet sitesinde önceki gece yayımlanan açıklamada, Pelosi'nin...

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Hint-Pasifik ülkelerine yapacağı ziyaretlere ilişkin açıklamada, olası Tayvan ziyaretine değinilmedi. Pelosi'nin resmi internet sitesinde önceki gece yayımlanan açıklamada, Pelosi'nin beraberindeki 5 kişilik kongre heyetiyle Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'yı ziyaret edeceği bildirildi. Açıklamada, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'a yapılacağı öne sürülen ziyarete ilişkin bilgi verilmedi.

Heyetin ziyaret edeceği bölge ülkelerinde karşılıklı güvenlik, ekonomik ortaklık ve demokratik yönetim konularında odaklanan görüşmeler yürüteceğinin belirtildiği açıklamada, Pelosi'nin şu ifadelerine yer verildi: "Kongre heyeti, ABD'nin dost ve müttefiklerine güçlü ve sarsılmaz bağlılığını bir kez daha göstermek üzere Hint-Pasifik bölgesine gidecek. Heyetimiz, Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'da yapacağı üst düzey görüşmelerde, barış ve güvenlik, ekonomik büyüme ve ticaret, Kovid-19 salgını ile mücadele, iklim krizi, insan hakları ve demokratik yönetim gibi konularda ortak çıkarlarımızı ve değerlerimizi nasıl daha fazla ilerletebileceğimizi tartışacak."

ÇİN DONANMASINDAN TATBİKAT
Pelosi’nin Tayvan ziyareti gündeme geldiğinde “Uçağını düşürürüz” diyen Çin sert tavrını sürdürüyor. Çin donanması, Pelosi'nin olası Tayvan ziyareti öncesi Tayvan Boğazı'nda ve Güney Çin Denizi'nde tatbikatlar yaptı. Xinhua ajansının haberine göre, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (PLA), dün Tayvan Adası'nın karşı kıyısındaki Fucien eyaletine bağlı Pingtan Adaları açığında 'gerçek cephane kullanılan' tatbikat yaptığını bildirdi. Çin devlet televizyonu CCTV, önceki akşam saatlerinde yayımladığı haberinde, PLA donanmasına ait, 'Tip 055' sınıfı, güdümlü füze taşıyan Yan'an muhribinin Güney Çin Denizi'nde gerçek cephaneyle atış yaptığı tatbikatın görüntülerini paylaştı. 82 yaşındaki Pelosi'nin nisanda Tayvan'a yapmayı planladığı ziyaret, Covid-19'a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti.