Personel eksikliği göz göre göre giderilmedi

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 17, 2023 / 12:05

Bartın’da Ekim 2022’de 42 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasındaki son konuşma kaydı ortaya çıkarken, CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, teknik personel yetersizliğine dikkati çekti. Yavuzyılmaz, “AK Parti hükümeti maden ocaklarındaki teknik personel ve maden işçi sayısındaki eksikliği göz göre göre gidermedi” dedi.

Yavuzyılmaz sosyal medya hesabından kaza günü işçilere giden talimatın TTK kaynaklarından alınan ses kaydını paylaştı. Eksi 300 kotundaki işçilerle yapılan ses kaydında, “Selamünaleyküm, ayağı boşaltın, boşaltın komple” ifadeleri yer aldı. Ayrıca kayıtta, telefonu kapatmadan önce bir işçinin, “Tamam anlaşıldı” dediği, ardından arkadaşlarına “Ayağı boşaltın” diyerek bağırdığı duyuldu.

Yavuzyılmaz, paylaşımında, “Amasra’da grizu patlamasının yaşandığı dakikada 300 kottaki madencilerle son konuşma kaydı. Merkez Gaz İzleme operatörü, ‘Derhal ayağı boşaltın!’ Bu sayede bu ayaktaki 10 madenci kurtulurken, 1 işçi hayatını kaybetti. Maalesef diğerleri için çok geçti” dedi.

“EN AZ İKİ OPERATÖR OLSAYDI…”
Yavuzyılmaz, “Gaz izleme servisinde mevzuata uygun şekilde en az 2 operatör olsaydı; metan gazı tehlikesi yükseldiğinde, aynı anda hem ocak içi dahili hattan hem de telsizlerden, farklı kotlarda çalışan daha fazla madenciye ulaşmak, daha fazla canın kurtulmasını sağlamak mümkün olabilirdi” dedi.

GÖZ GÖRE GÖRE GİDERİLMEDİ
Maden işçisi eksikliğine dikkat çeken Yavuzyılmaz, “AK Parti hükümeti maden ocaklarındaki teknik personel ve maden işçi sayısındaki eksikliği göz göre göre gidermedi. Kazayla ilgili yayınlanan bilirkişi ön raporunda belirtilen kaza kusur tespitinde yer alan, teknik personel sayısındaki eksiklik bulgusu, AK Parti hükümetinin bu faciadaki sorumluluğunun ispatı niteliğinde. Oysa Sayıştay maden ocaklarındaki eksik işçi sayısı ve eksik teknik personel sayısıyla ilgili defalarca kez uyarmıştı” ifadesini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top