Peru’da OHAL ilan edildi

Peru’da OHAL ilan edildi
Devlet Başkanı Pedro Castillo, Anayasa Mahkemesi’nin “darbe girişimi” olarak nitelediği bazı adımlar atmaya çalıştıktan sonra cezaevine konulmasıyla başlayan kaos sürüyor. Ülke genelinde yüzlerce kişinin yaralanmasına...

Devlet Başkanı Pedro Castillo, Anayasa Mahkemesi’nin “darbe girişimi” olarak nitelediği bazı adımlar atmaya çalıştıktan sonra cezaevine konulmasıyla başlayan kaos sürüyor. Ülke genelinde yüzlerce kişinin yaralanmasına yol açan kitlesel protestoları bastırmak için olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, siyasi krizin koşulları bir süredir hazırlanıyordu fakat bunun gerçekleşme şekli, krizin merkezindeki adamın etrafındakiler için bile şaşırtıcıydı. 2021’deki siyasi krizin ardından öfke oylarıyla iktidara gelen, mütevazı bir kırsal kökeni olan 53 yaşındaki eski öğretmen Devlet Başkanı Pedro Castillo 7 Aralık’ta sürpriz bir ulusa sesleniş yaptı. Elindeki metni duraksayarak, titreyen elleriyle okuyup Kongre’yi lağvettiğini ve yerine “olağanüstü acil durum hükümeti kurduğunu” duyurdu. Kongre Castillo’yu dinlemedi, olağanüstü toplanarak onu görevden aldı. Bu durumu 1992’de askerin desteğini alarak Kongre ve yargıyı lağveden Eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori’nin yaptığı darbeye benzetenler de oldu. Castillo’nun istediğini başaramaması çoğu kişiyi rahatlatsa da bundan sonra olacaklara dair kaygılar sürüyor. Halkın Kongre’ye desteği hâlâ düşük. Göstericiler erken seçim talebiyle sokaklara çıktı ve polisle pek çok çatışma yaşanıyor. Gelinen noktada, ülkede 30 gün süreyle OHAL ilan edildi.