Petrol fiyatları 7 yılın zirvesinde

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 23, 2022 / 06:35

Ukrayna-Rusya krizinin tedarik zincirlerini etkileyeceği endişesiyle petrol fiyatlarında artış yaşanıyor.
Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanımasının ardından, dün Brent ham petrolünün fiyatı son yedi yılın en yüksek seviyesi olan 98 dolara ulaştı. Donetsk ve Luhansk’ta Rusya destekli isyancılar, 2014 yılından beri Ukrayna birlikleriyle savaşıyor.

Rusya’nın attığı adım sonrası uzun süredir yatay seyreden kurlarda hareketlilik yaşandı, borsa düştü, altın ve petrol yükseldi. Dolar gün içinde 13 lira 90 kuruşu, euro ise 15 lira 78 kuruşu gördü. Gerilim altının 843 liraya kadar yükselmesine neden oldu. Petrol fiyatlarında da artış var. Eğer fiyatlar geri çekilmezse petrol fiyatlarındaki artışın haftasonunda akaryakıt fiyatlarının zamlanmasına neden olması bekleniyor.

ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere bazı Batılı devletler, Rusya’ya yönelik yaptırımları görüşüyor. Suudi Arabistan’ın ardından dünyadaki ikinci büyük ham petrol ihracatçısı durumunda olan Rusya, aynı zamanda dünyanın en büyük doğal gaz üreticisi.

ABD VE ASYA BORSALARINDA DÜŞÜŞ
Japonya’da Tokyo Borsası’nda Nikkei 225 endeksi de yüzde 2’nin üzerinde düşüş gösterdi. Çin’deki Şanghay Birleşik Endeksi de gün ortasında yüzde 1,4 oranında düştü.

Amerikan hisse senedi endekslerinden S&P 500 ise yüzde 1,6 düştü. Dow Jones endeksi yüzde 1,4 düşerken, Nasdaq 100 vadeli işlemleri de yüzde 2,2 değer kaybetti.

RUBLE DOLAR KARŞISINDA DEĞER KAYBETTİ
Rus Rublesi, dolar karşısında Kasım 2020’den beri en büyük düşüşü kaydetti. Borsalar da akşam seansında yüzde 18 oranında geriledi. Gösterge endeks MOEX yüzde 11 düştü ve Rusya’nın Kırım’ın bağımsızlığını tanıdığı 2014’ten beri en büyük düşüşü kaydetti.

BIST 100’DE YÜZDE 1’LİK KAYIP
BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 20,60 puan azalırken, toplam işlem hacmi 27,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti, günü yüzde 1’lik kayıpla kapattı.

Bankacılık endeksi yüzde 0,84, holding endeksi yüzde 1,38 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 6,35 ile iletişim, en çok gerileyen ise yüzde 7,36 ile turizm oldu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top