Petrolde dev kesinti

Petrolde dev kesinti
Avusturya’nın başkenti Viyana’da, Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlarının, piyasa koşullarını değerlendirmek ve kasım itibarıyla...

Avusturya’nın başkenti Viyana’da, Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlarının, piyasa koşullarını değerlendirmek ve kasım itibarıyla uygulanacak üretim miktarını görüşmek üzere düzenledikleri 33’üncü bakanlar toplantısı sona erdi.

OPEC’ten yapılan yazılı açıklamada, Kasım 2022’den itibaren geçerli olmak koşuluyla günlük petrol üretiminin 2 milyon varil azaltıldığı bildirildi.

OPEC+ grubu ülkeleri bir önceki toplantıda petrol üretimini ekim ayı için günlük 100 bin varil azaltma kararı almıştı.

Akaryakıtta bir zam daha
OPEC+ artı ülkelerinin petrol arzını kısacağı söylentisi akaryakıt piyasasını hareketlendirdi. Önceki gece motorin ve benzine gelen zammın ardından dün gece de motorine 1.38 lira, benzine ise 74 kuruş zam geldi. 4 Ekim’i 5 Ekim’e bağlayan gece gelen zamla İstanbul’da benzin fiyatları ortalama 19,87 TL, motorin ise 24,2 TL olmuştu.

ABD tepkili
OPEC+’nın kasımdan itibaren üretimi kısma kararına Beyaz Saray tepki gösterdi. Yapılan açıklamada bu karardan dolayı ABD Başkanı Biden’ın hayal kırıklığı yaşadığı, kararın enerji fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle bazı ülkeleri zora sokacağı ifadesi yer aldı. 6’da