Peynirin fiyatı eti geçti!

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 20, 2022 / 02:06

Durmak bilmeyen enflasyon karşısında alım gücü azalırken, temel gıda maddelerine ulaşmak da gittikçe zorlaşıyor. Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı peynirin fiyatları et fiyatlarını geçti. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, “Hayvanlar kesime gidince süt bulunamadığı için sütlü mamul fiyatları arttı” dedi.

Sütte üreticiye düşük fiyat verilmesi hayvanları kesime zorlarken, süt üretimi TÜİK’e göre yüzde 4.4, sektör temsilcilerine göre yüzde 15 düştü. Raflardaki fiyat artışı yüzde 175’i buldu. Özellikle dar gelirli yurttaşın uzun süredir erişmekte zorluk çektiği kırmızı etin fiyatı daha da arttı. Ancak kaşar peynirin fiyatı kırmızı et fiyatını geçti. Bir sanal alışveriş sitesindeki fiyatlara göre, 700 gr kaşar peynir fiyatı ortalama 115-165 TL arasında, kıyma ve dana kuşbaşı fiyatları ise 110-150 liradan satılıyor.

Cumhuriyet.com.tr’ye konuşan  TÜSEDAD ) Başkanı Sencer Solakoğlu, süt fiyatlarının başıboş bırakılmaması için Ulusal Süt Konseyi kurulduğuna dikkat çekerken sanayicinin bu kurumu da ele geçirdiğine dikkat çekerek, “Son dönemde gevşek para politikası yüzünden doların artması ve tarımın da dolara bağlı olmasından kaynaklı gıda fiyatları arttı. Gıda fiyatlarında devletin kontrol edebileceği iki ürün var. Bunlardan birisi et diğeri ise süt” dedi.

Devletin maliyetlerin dolar yüzünden arttığını bildiğini fakat “Bizi ilgilendirmez” dediğini söyleyen Solakoğlu, “Devlet Ulusal Süt Konseyi’nin marifetiyle süt fiyatlarını düşük tuttu. Biz de ‘süt fiyatını düşük tutarsanız çiftçiyi zorlarsanız, üretimden vazgeçer ve fiyatlar anormal şekilde artar, bunu kontrol edemezsiniz’ dedik. Fakat ısrarcı oldular. Çiftlikler kapandı ve çiftçiler üretimden vazgeçti. Süt bulunamaz hale geldi. Süt fiyatlarının artış trendinde olması peynire ve süt ürünlerine ciddi bir biçimde yansıyor” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top