Pilleri en hızlı dolduran kazanacak

Pilleri en hızlı dolduran kazanacak
BUNDAN yaklaşık 10 yıl önce, henüz elektrikli araçlar konusunda bu kadar radikal değişim ve dönüşüm yaşanmazken, Fransız Renault, İsrailli Better Place şirketiyle pil değiştirme sistemi geliştirmişti. O dönem biri Bursalı...

BUNDAN yaklaşık 10 yıl önce, henüz elektrikli araçlar konusunda bu kadar radikal değişim ve dönüşüm yaşanmazken, Fransız Renault, İsrailli Better Place şirketiyle pil değiştirme sistemi geliştirmişti. O dönem biri Bursalı Fluence olmak üzere ürettiği elektrikli otomobillerde, pilleri kiralayan ve bu sistemle değiştiren şirket ancak zamana yenik düşmüştü. Çünkü elektrikli araç talebi bugünkü kadar hızlı değildi. Zaten 2013 yılında Better Place şirketi de iflas edince, bu sistem raftan kalkmıştı.
TEK TUŞLA 4.5 DAKİKA
Aradan geçen 10 sene içinde elektrikli araç dönüşümü hızlanınca, firmalar da hızlı şarja alternatif yeni sistemler geliştirmeye başladı. Bu sistemlerin başında da Renault’un 10 yıl önceki modeli geliyor. Önce Çinli elektrik otomobil üreticileri NIO, ikinci nesil pil değiştirme istasyonlarını tanıttı. Günde 312 adede kadar pil değişimi yapılabilen bu tam otomatik istasyonlarda, tek tuşla boş batarya 4.5 dakikada dolusuyla değiştiriliyor.
HIZLI DOLDURAN KAZANIR
NIO’dan sonra Çinli Aiways de elektrikli modelleri için pil değiştirme istasyonları kuracağını açıkladı. 3 yılda Çin’in 17 şehrinde 200 istasyon kurmayı planlayan Aiways, bu istasyonlarda 3 dakikada pili değiştireceğini aktardı. Bu arada bu sistemin mimarı Renault da, önümüzdeki günlerde bu konuda yeniden çalışmalara başlayacaklarını açıkladı. Yani anlayacağınız, her marka elektrikli otomobil geliştirirken, artık rekabet modellerden çok kimin daha hızlı pilleri dolduracağında.