Pişkinlikte zirve: Gidersem kaos olur

Son Güncellenme Tarihi: Mart 28, 2023 / 06:39

Depremde AHBAP Derneği’ne çadır satarak tepkileri üzerine çeken Kızılay Başkanı Kerem Kınık, eleştirilere Meclis’te yanıt verdi. İstifa etmesi halinde oluşacak yeni seçim süreci nedeniyle ‘kaotik bir ortam’ oluşacağını savunan Kınık, milletvekili olmak gibi “hevesi olmadığını” da kaydetti.

Kerem Kınık, Meclis’te “Deprem Araştırma Komisyonu”nda kurumu ile ilgili sunum yaptı, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

“ÖZELEŞTİRİ YAPIYORUZ”
DW Türkçe’den Kıvanç El’in haberine göre Kınık, “Çadır satışı AHBAP Derneği’ne 10 Şubat’ta yapılmış. Ne bundan AHBAP Derneği Başkanının ne de benim haberim vardı. Dolayısıyla yapılan işlem benim haberim olmadan yapıldı. Zarar ederse bu kurum zararı olarak bize sorumluluk olarak döneceği için iktisadi teşekküller olarak ben Kızılay Cemiyeti olarak kendi iktisadi teşekkülümden çadırı parayla alıyorum. AFAD’ın alması da gayet doğal. Kamuoyunda oluşan hassasiyeti saygıyla karşılıyorum. Ve bu konuyla alakalı kendi kendimizi de eleştirmek, hatalarımızı değerlendirmek ve varsa telafi etmek noktasında da özeleştiri yapıyoruz” dedi.

“BANA SORSALAR”
Kınık, işlemi yapanların kendilerine danışmadığını ifade ederek, “Bana sorsalardı, Genel Müdürümüze sorsalardı ‘Biz göndermeyin, Ahbap’a göndermeyin; bizim lojistiğimiz var, biz bunu kendimiz götürürüz’ derdik ama sormamışlar. Ama sonuç itibarıyla o çadırlar, 10 Şubat tarihinde verilen o çadırlar bölgeye götürülerek kurulmuş ve ihtiyaç sahibi olan vatandaşlara verilmiştir” dedi. Kınık, vatandaşa parayla satılan bir çadır olmadığını kaydetti.

“NEDEN İSTİFA ETMİYORSUNUZ?”
Muhalefet milletvekillerinin “Neden istifa etmiyorsunuz?” sorusuna da Kerem Kınık, şu yanıtı verdi:
“Yani bir yerde yangın var ve itfaiye teşkilatı o yangını söndürmeye çalışıyor, birileri bu teşkilatın başarısız olduğunu ifade ediyor ve diyorlar ki; ‘görev yerinizi terk edin.’ Bu, gerçekle ve realiteyle işin doğasına çok uymayan bir yaklaşım. Kızılay Genel Başkanı istifa ettiği anda tüzüğümüz gereği iki ay içerisinde genel kurula gidilmesi gerekir. Kızılay Genel Başkanıyla beraber yönetim kurulunun istifası hâlinde Kızılayın idari anlamdaki işlemleri durur, kaldı ki oluşacak olan tartışmalarla sahada 300 bin gönüllümüzün bu anlamda yönetilmesi kaotik bir duruma dönüşür.”

“MİLLETVEKİLLİĞİNE HEVESİM YOK”
Kınık, milletvekili adayı olacağı iddialarına ilişkin de, 2004-2009 yılları arasında İstanbul’da bir dönem İl Genel Meclisi üyeliği yaptığını belirterek “Yerel bir siyasetti ama siyasetin bana göre olmadığını bilerek, yerel yönetimlerde olsam da ayrıldım, bir daha da dönmeyi düşünmüyorum” yanıtı verdi.

“BRÜTÜ İKİLİ RAKAMLAR”
Şirketlerden 5-6 maaş almadığını söyleyen Kerem Kınık, ‘’Kızılay’daki bütün iş ve işlemler kamu teamülleri çerçevesinde yürütülmektedir. Yıllık 25 milyar ben ve genel müdürlerim gelir ve gider tahakkukuna imza atıyoruz. Ben, size, bir yılda afet operasyonlarına giden arabamın ödediği trafik cezası miktarını söyleyeyim; 30 bin lira. Kendi makam arabamın. Derneğiz, imtiyazımız yok. EDS’den geçerken ceza ödüyor. Bir yerden alınan bir ödenti, bahsedildiği gibi 5 katı filan maaş yok. Brütü ikili rakamlar” dedi.

919 MİLYONUN 565 MİLYONU HESAPLARA GEÇTİ
Kınık, Kızılay’a ait fabrikalarda üretilenlerle birlikte 130 bin 271 çadırı deprem bölgesine sevk ettiklerini söyledi. Kınık, 101 ülkeden 55’i ayni ve 13’ü nakdi olmak üzere toplam 68 milyon 403 bin dolar yardım geldiğini kaydetti. “Yaraları Birlikte Saralım” kampanyası kapsamında da Kızılay’a toplam 3 milyar 194 milyon 995 bin TL’lik yardım toplandığını söyledi.

15 Şubat akşamı tüm TV kanallarında yayınlanan “Türkiye Tek Yürek” kampanyasında Kızılay için 919 milyon 982 bin TL’lik yardım taahhüt edildiğini kaydeden Kınık, “Bu bağışın 565 milyon TL’lik kısmı kuruma aktarıldı» dedi. Kınık, depremin ardından yurt içi ve yurt dışı olmak üzere toplam ayni ve nakdi bağış tutarının toplamının 6 milyar 57 milyon 210 bin TL’ye ulaştığını da açıkladı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top