Piyasalarda kaos

Piyasalarda kaos
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) TL nakdi kredilere getirdiği 15 milyon liralık nakdi yabancı para varlık sınırlaması sonrası, kredi akışı bankaların müşteriden aldığı beyan ile sağlanıyor.Bloomberg...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) TL nakdi kredilere getirdiği 15 milyon liralık nakdi yabancı para varlık sınırlaması sonrası, kredi akışı bankaların müşteriden aldığı beyan ile sağlanıyor.

Bloomberg HT’nin ulaştığı bankacılık kaynakları, son denetlenmiş tablonun tarihini esas alarak kredi prosedürü başlatıldığını ifade ediyor. Cari nakdi yabancı para fazlası konusunda ise bankalar müşteri beyanı istiyor ve bunun ardından kredi sağlanıyor.

BDDK’YA SORULUYOR
Prosedürlerde belirsiz olan unsurlar konusunda BDDK’dan düzenli olarak görüş sorulurken, bankalar şirketin kredi alıp alamayacağı konusunda tenakuzda kalındığında kredi sürecini belirsizlik geçene kadar askıya alabiliyor.

Kaynaklar, “Hangi şirketin kredi alıp alamayacağı konusunda belirsizlik var. Dolayısıyla normalde rahatlıkla kredi verdiğimiz bazı şirketlerde ancak limitli hareket edebiliyoruz” dedi.

MÜŞTERİ BEYANI ALINIYOR
Denetim esaslarında son denetimden geçmiş tabloların her şirket için güncel olmaması, sorun yaratan alanlardan biri.

Zira çeyreklik bilançolar için her şirkette denetimden geçme yükümlülüğü bulunmuyor. Bu nedenle kredi yeterliliği için yılsonu bilançosunu denetimden geçirmiş ve süreci tamamlamış şirketler için sorun bulunmazken, diğer şirketlerde müşteri beyanı alınıyor.

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR
Müşteri beyanı ile gerçek durum arasında fark oluştuğunda yaptırımın ne olacağı gibi konularda belirsizlik sürerken, BDDK’nın bugün tüm sorun yaratan alanları netleştirmesi bekleniyor.

BDDK BAŞKANI: MAKROİHTİYATİ TEDBİR
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, kurumun cuma gecesi aldığı karara ilişkin olarak “Kredi sisteminin etkin şekilde çalışması ve kredilerin amacına uygun bir şekilde kullanılması için alınmış bir makroihtiyati tedbirdir” dedi.

Akben ayrıca “Bu karar aynı zamanda, dövizin gerçekten ihtiyaç olan alanlarda kullanılmasına ve enflasyonun kontrol altına alınmasına da olumlu katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

BDDK cuma günü aldığı kararla 15 milyon liranın üzerinde döviz mevduatı olan şirketlerin, TL cinsi kredi almasını yasaklamıştı. Karara göre şirketlerin döviz varlıkları 15 milyon lirayı aşan ve bilançosundaki toplam varlıkların ya da son 1 yıllık net satış hasılatının yüzde 10’unun üzerinde ise TL cinsi kredi kullanamayacak.

BDDK'DAN HESAPLAMA DÜZENLEMESİ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik uyarınca, bankaların TCMB’den olan döviz alacaklarına sermaye yeterliliği hesaplamasında kredi riskine esas tutar hesaplanırken yüzde sıfır risk ağırlığı uygulanabileceğini açıkladı.