Polis şiddetinin arkasında ego var

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 28, 2020 / 06:42

Çorlu, Edirne, İstanbul’da Zeytinburnu, Kadıköy, Eyüp ve Sultanbeyli’de yaşananların üstüne dün de yineZeytinburnu polis şiddetine sahne oldu.
POLİSTEN ‘ALARM’ DAYAĞI
Sosyal medyada yayınlanan videoda sokağa çıkma yasağında arabasının alarmını kapatmak için dışarıya çıkan bir vatandaş polisler tarafından darp edildi.
Olaya tanıklık eden yurttaşlar, balkon ve camlardan polis şiddetini protesto etti. Bidebunuizle kanalında ABD Türk Miras Vakfı Başkanı Ali Çınar ile güvenlik uzmanı ve eski polis Mesut Demirbilek, gazeteci Yavuz Oğhan’la polis şiddetini konuştu.
Demirbilek’e göre devletin kanunları adına görevini yapan polis kanunların ona verdiği yetkinin bilincinde olmalı. Eski polis şu değerlendirmede bulundu: “Zr kullanma yetkisi polisin duygularını, egosunu devreye soktuğu anda ortadan kalkıyor, yetki falan kalmıyor. Polis şiddeti de polislerin olayları kişisel şekilde ele almasından kaynaklanıyor. Vatandaşa o tokadı attıktan sonra polis memuru olmaktan çıkarsın. Her alanda olduğu gibi polis eğitiminde de eksiklik var. Vatandaş şikayetçi olup hakkını aramalı. Ama vatandaştan çok polisin bilinçli olması gerek. Karantina zaten evde kalan insanlar için yeterince travmatik bir de sokağa çıkıp polisten şiddet gördüklerinde daha çok travmatize oluyorlar. ”
SON 3 AYDA 31 ÖLÜM
ABD’de siyahi George Floyd’u öldüren polislere görevden el çektirildiğini, soruşturma başlatıldığını, ancak tutuklama yapılmadığının altını çizen Çınar “Bu olay Staten Island’da yine polisin nefessiz bırakarak ölümüne sebep olduğu kurbanı hatırlattı. 6 yıl önce gerçekleşen olayın faili polisler beraat ettiler. 2 ay önce Atlanta’da polisin siyahi baba-oğlu öldürüp olayın üstünün kapatılması öfke topladı” dedi.
ABD’de 2017-2020 arasında 690 siyahinin, son üç ayda da 31 ABD’linin polis tarafından öldürüldüğünü söyleyen Çınar “Yarın öbür gün unutulacak ta ki bir dahaki vahşete kadar. ABD’de bu artık normalleşti. Rüyalar ülkesi denilse de etnik gruplara şiddet ABD’nin gerçeği” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top