Polonya İstanbul Sözleşmesi'nden çekiliyor

Polonya İstanbul Sözleşmesi'nden çekiliyor
Türkiye’de tartışmalar sürerken, Polonya’da aşırı sağcı hükümet ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele’ye ilişkin İstanbul Sözleşmesi’nden çekiliyor. İstanbul Sözleşmesi’nin zararlı ideolojik unsurlar içerdiğini...

Türkiye’de tartışmalar sürerken, Polonya’da aşırı sağcı hükümet ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele’ye ilişkin İstanbul Sözleşmesi’nden çekiliyor. İstanbul Sözleşmesi’nin zararlı ideolojik unsurlar içerdiğini iddia eden aşırı sağcı hükümetin kararı başkent Varşova başta olmak üzere Polonya’nın çeşitli kentlerinde protesto edildi.

Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, düzenlediği basın toplantısında, okullarda çocuklara toplumsal cinsiyetin anlatılmasını öngören İstanbul Sözleşmesi’nin, ailelerin haklarını ihlal ettiğini öne sürdü.

Polonya Adalet Bakanı, gelecek hafta Çalışma ve Aile Bakanlığı’na talep göndererek İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme sürecini başlatacaklarını söyledi. Ziobro, “Sözleşme zararlı olarak gördüğümüz ideolojik unsurlar içeriyor” dedi.

Polonya’da çoğu kadın binlerce gösterici başkent Varşova başta olmak üzere pek çok kentte hükümetin kararını protesto etti. Varşova’daki gösterileri düzenleyenlerden Magdalena Lempart, hükümetin bu adımla amacının aile içi şiddeti meşrulaştırmak olduğunu söyledi.

Bazı protestocuların ellerinde iktidar partisini hedef alan, “Hukuk ve Adalet Partisi kadınların cehennemidir” yazan posterler taşıdıkları görüldü.

Polonya’da iktidarda bulunan aşırı sağcı Hukuk ve Adalet Partisi ile koalisyondaki ortakları, Katolik Kilisesi’ne yakınlıklarıyla biliniyor ve aşırı muhafazakar bir gündemi takip ediyorlar.