Prof. Dr. Gürsel: 84 milyonluk Türkiye deney tahtası mı

Prof. Dr. Gürsel: 84 milyonluk Türkiye deney tahtası mı
Ekonomist Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, BiDeBunuİzle YouTube yayınında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtladı. Prof. Gürsel, ekonomi yönetiminin politikalarını eleştirirken “Enflasyonla böyle mücadele edilmeyeceği çok açık....

Ekonomist Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, BiDeBunuİzle YouTube yayınında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtladı. Prof. Gürsel, ekonomi yönetiminin politikalarını eleştirirken “Enflasyonla böyle mücadele edilmeyeceği çok açık. Yanıtlanması gereken soru herhalde “Merkez Bankası ne yapmak istiyor?” olmalı ama bu soru da anlamsızlaştı çünkü Merkez Bankası Cumhurbaşkanı ne diyorsa onu yapıyor. Öyleyse doğru soru sanırım “Cumhurbaşkanı ne yapmaya çalışıyor?” olmalı” değerlendirmesi yaptı.

“Türkiye deney tahtası mı?” diye soran Prof. Gürsel, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cumhurbaşkanı’nın tavrından anlaşılıyor ki ekonomi politikasında kabul gören iktisat kuramlarının ve tarihsel deneyimlerin bilmediği bir yola girildi ve bu yoldan bu iktidar döneminde dönüş yok. 2018’de faiz indirerek enflasyonla mücadele yapılmak istenmiş, döviz kuru da hareketlenmişti. Ağustos ayında “Rahip Brunson” olayının yarattığı şokun etkisiyle döviz kurunda patlama ardından enflasyonda olağanüstü bir sıçrama olmuştu. Panik had safhadaydı ve eylül ayında Merkez Bankası beklenmedik bir faiz artışı yaptı. Politika faizi 650 baz puan artırıldı. Bunun üzerine döviz kuru ardından da enflasyon inişe geçti. Bu yüksek faiz artışı Cumhurbaşkanı’nın savunduğu “faiz sebep, enflasyon sonuçtur” iddiası ile mutlak çelişki içindeydi. 3 Merkez Bankası başkanı değişti. Kimi önce faizi indirdi sonra vazgeçti, kimi baştan faiz artışı ile işe başladı. Artık belli oldu ki halen görevde olan başkan Cumhurbaşkanı ile tam uyumlu. Hatta bu uyumda arıza çıkmaması için üç PPK üyesi bile değiştirildi. Faiz indirimleri devam edecek. Seçime 1,5 yıl kaldı. Bu süre içinde reel faiz büyük çapta negatif olunca vatandaş krediye hücum etsin, yatırımlar artsın, işsizlik, yoksulluk azalsın isteniyor. Bu sayede de anketlere göre yüzde 40’ın bir hayli altına gerilediği anlaşılan AK Parti oyları geri dönsün. Bu koşulların hiçbirinin Türkiye’de olmadığı açık. Sonuç olarak Merkez Bankası faizi düşürdü diye yatırımlarda, konut ve dayanıklı tüketim malı talebinde patlama yaşanır diye her koşulda geçerli bir kural yok.”