Prof. İlhan: Vaka artışında mutasyonun etkisi olabilir

Prof. İlhan: Vaka artışında mutasyonun etkisi olabilir
Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, günlük vaka sayılarının 5 binden 7 binlere çıkmasında ülkede görülen mutasyonun ve vatandaşın aşının gelmesiyle rehavete kapılmasının etkisi olabileceğini söyledi.Sağlık...

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, günlük vaka sayılarının 5 binden 7 binlere çıkmasında ülkede görülen mutasyonun ve vatandaşın aşının gelmesiyle rehavete kapılmasının etkisi olabileceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de mutasyonlu virüs tespit edilen vatandaş sayısının 128'e yükseldiğini, 17 şehirde İngiltere varyantının görüldüğünü açıkladı. Prof. İlhan da Tokat ve farklı illerde mutasyonlu virüsün görüldüğünü vurgulayarak, "Bu durum mutasyonlu virüsün Türkiye içerisinde yayılımda olduğunu gösteriyor. Zira hepimiz düşünmeliyiz ki, mutant virüs eğer Tokat'ta görülüyorsa, İstanbul veya Ankara'da da görülme ihtimali söz konusu olabilir" uyarısında bulundu.

ÇOK DAHA DİKKATLİ OLMAMIZ GEREKİYOR

Mutant virüsün bulaşma ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayan İlhan, "Ocak ayı başında İngiltere'deki bilim insanları ile konuştuğumuzda ya da oranın Sağlık Bakanı'nın açıklamalarına baktığımızda bulaş ihtimalinin yüksek olduğunu, öldürücülüğün yüksek olmadığını söylemişlerdi. Şu an ise daha farklı bir açıklama içerisindeler. Diyorlar ki 'evet bulaştırıcılık fazla; ama vefatlarda da yüzde 30'a yakın artış söz konusu olabilir, yani öldürücülüğü de artabilir.' Eğer böyle olursa çok daha dikkatli olmamız gerekiyor" dedi.

SON 24 SAATTE 6 BİN VAKA, 129 VEFAT

Koronavirüs tablosuna göre, son 24 saatte 148 bin 765 Covid-19 testi yapıldı, 6 bin 871 kişinin testi pozitif çıktı, 129 kişi vefat etti, ağır hasta sayısı da bin 692 oldu.