Protestolar dış güçlere bağlandı

Protestolar dış güçlere bağlandı
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkesinde yaşanan olayların tek bir merkezden koordine edildiğini savundu, ancak bu örgütlenmenin niteliği ve kimlerden oluştuğu hakkında net bir adres göstermedi. Kazakistan’da...

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkesinde yaşanan olayların tek bir merkezden koordine edildiğini savundu, ancak bu örgütlenmenin niteliği ve kimlerden oluştuğu hakkında net bir adres göstermedi. Kazakistan’da yeni hükümet bugün açıklanacak.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üye ülkeleri, Kazakistan’daki olaylarla ilgili olağanüstü toplantı düzenlendi. Çevrim içi düzenlenen toplantıya Tokayev’in yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı ve Cumhurbaşkanı İdare Başkanı Akılbek Caparov ve KGAÖ Genel Sekreteri Stanislav Zas katıldı.

Tokayev, yaşanan durumu, “30 yıllık bağımsızlık tarihindeki en zor kriz” olarak nitelendirdi. Ülkesinin bir askeri darbe girişimini atlattığını ifade eden Tokayev’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

OLAYLAR İSMİ OLMAYAN TEK MERKEZDEN KOORDİNE EDİLDİ
-Almatı hedef alındı, Kazakistan’ın güneyi ve ardından başkent Nur-Sultan ele geçirilmek istendi.

-Almatı ve 9 bölgenin merkezi haydutlar tarafından ele geçirildi.

-Kazakistan yakında, uluslararası topluma neler yaşandığının kanıtlarını sunacak. Otorite, sivillere karşı savaş açmadı, açmayacak.

-Yaşanan olaylar ismi olmayan tek bir merkezden koordine edildi.

ÜLKEYE GELEN ASKERİ BİRLİKLER

-Rusya öncülüğündeki blok, 2 bin 30 asker ve 250 parça askeri ekipmanı Kazakistan’a sevk etti.

-Bazı kesimlerden gelen, Rusya öncülüğündeki blokun adımlarının yasal olup olmadığına dair şüpheler bilgi yoksunluğundan. Blok ile yürütülen geniş ölçekli terörle mücadele operasyonu yakında sona erecek.

ÇİN GİBİ PUTİN’DEN DE “RENKLİ DEVRİM” VURGUSU
Toplantıda konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, Kazakistan’daki yıkıcı olayların dış güçler tarafından organize edildiğini belirtti. Göstericilerin akaryakıt zammından memnuniyetsizliğin dışında çok daha farklı emellere sahip olduğunu savunan Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping gibi “Renkli devrimlere izin verilmeyeceğini” söyledi. Putin, barış gücü askerlerinin görevlerini tamamladıktan sonra çekileceğini de vurguladı.

AB’YE “ORTA DOĞU’DAN SAVAŞÇILAR VAR” BİLGİSİ VERİLDİ

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel video konferans yoluyla görüştü. Dünkü ilk açıklamasında olayların “Tek merkezden koordine edildiğini” söyleyen Tokayev, AB ile görüşmesinde ülkesinde “Orta Doğu’dan gelen savaşçılar” olduğunu belirtti.

Olaylarda ülkesinde meydana gelen maddi hasarın yaklaşık 3 milyar dolar olabileceğini kaydeden Tokayev, yaşananların bir terör saldırısı olduğundan hiç şüphesi olmadığının altını çizdi. Tokayev, “Afganistan dahil olmak üzere Orta Asya ülkelerinden gelen yabancı savaşçıların katılımıyla Kazakistan’a karşı iyi organize edilmiş ve iyi hazırlanmış bir saldırganlık eylemi. Ayrıca Orta Doğu’dan savaşçılar da vardı” ifadelerini kullandı.

Michel ise egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekledikleri Kazakistan ile işbirliği güçlendirmeye devam etmeye hazır olduklarını söyledi.