Protestolar sonrası Çin karantinayı gevşetiyor

Protestolar sonrası Çin karantinayı gevşetiyor
Çin hükümeti ülkede baş gösteren protestoların ardından, Covid vaka sayıları yüksek seyretmesine rağmen, uygulanan sıkı karantina politikalarını gevşetiyor.BBC Türkçe’nin haberine göre, Çin›in sıfır-Covid politikasına...

Çin hükümeti ülkede baş gösteren protestoların ardından, Covid vaka sayıları yüksek seyretmesine rağmen, uygulanan sıkı karantina politikalarını gevşetiyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Çin›in sıfır-Covid politikasına karşı birçok kentte kitlesel protestolar görülmeye başlanmıştı. Gösteriler geçen hafta Sincan bölgesinde bir apartmanda çıkan yangında 10 kişinin ölmesi ardından başladı.

Guangzhou’daki kısıtlamalar, kentteki protestolardan birkaç saat sonra kaldırıldı. Reuters’in haberine göre, başkent Pekin’de de hafif semptomları olan Covid vakalarının evde izole edilmesine izin verildi. Daha önce ise bazen tek pozitif vaka nedeniyle tüm apartmanın karantinaya alındığı bir yöntem izleniyordu. Şanghay ve Çongçing gibi diğer büyük şehirlerde de bazı kurallar gevşetildi.

Çin›in en üst düzey pandemi yetkililerinden biri olan Başbakan Yardımcısı Sun Çunlan, virüsün hastalığa yol açma kapasitesinin zayıfladığını söyledi. Chunlan, “Omicron virüsünün patojenliğinin zayıflaması, daha fazla insanın aşılanması ve virüsü kontrol altına alma deneyiminin artması nedeniyle ülke yeni bir durumla ve salgın önleme ve kontrolünde yeni görevlerle karşı karşıya” dedi.

Twitter’da Komünist Parti yanlısı yorumlar yapan eski devlet medyası editörü Hu Şijin, bu hamlelerin Çin’in artık “büyük ölçekli karantinaları bir kenara bırakma eğiliminde olduğunun” işareti olarak yorumladı.

Covid bağlantılı ölümlerin kayda geçirilmesi konusundaki yöntem farklılıkları nedeniyle ülkeler arasında doğrudan karşılaştırma yapmak zor olsa da ABD’de milyonda 3 bin, İngiltere’de milyonda 2 bin 400 olan can kaybı sayısı Çin’de milyonda 3’e denk geliyor.