Pul ve Rey’den Harun Kolçak’a saygı duruşu

90’lı yıllarda dillerden düşmeyen Bendeniz ve Harun Kolçak klasiği ‘Elimde Değil’ şarkısı, Pul grubuna kaliteli single’larıyla tanıdığımız Rey’in elinde bambaşka bir hale bürünüyor.

Her ne kadar dijital çağ sanatçıların seslerini duyurmakta epey kolaylık sağlasa da sanatın kalbi yine büyük şehirlerde atıyor. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecini parantez dışında bırakarak açıklarsak ya da pandemisiz günleri ele alırsak büyük şehirler ile Anadolu şehirleri arasında hala dağlar kadar fark var. Sanatın tüketimi konusunda birinci kural olan direkt iletişim küçük şehirlerde o kadar mümkün olmuyor. Nedenlerini saymaya gerek yok. Yıllardır süren bir gerçek bu.

Bu durumda küçük şehirlerden çıkan grupların yardımına genelde cover koşuyor. Bunu kötü anlamda söylemiyorum; en yakın örnek; ülkemizin en iyi rock grubu Duman’ın tüm Türkiye’de patlama yapmasına sebep olan Sezen Aksu’nun ‘Her Şeyi Yak’ cover’ı…

Kaldı ki cover yapmak da zor iştir. Doğru şarkıyı seçme, kendinize göre yorumlama emek ister. Denizli çıkışlı, vokalde Yasin Aydın, bas gitarda Kemal Eren, davulda Özkan Yılmaz oluşan Pul grubu da kendisine şarkıda eşlik eden Rey ile bu iki olmazsa olmazı doğru işleyerek yaptıkları bir Harun Kolçak klasiği ‘Elimde Değil’ ile adından söz ettiriyor.

Pul, Türkiye’de pop müziğin kilometre taşlarından iki isim Bendeniz ve Harun Kolçak’ın yayınlandığı dönemde büyük fırtınalar koparan ‘Elimde Değil’in kendi versiyonunu onlara dinlettiğinde Kolçak şarkıdan çok etkilenmiş. Şarkının bu halini Pul’dan dinlemek istediğini dile getirmiş. O dönemde zaten Pul’un davulcusu Özkan Yılmaz ‘Rock Off’ projesinde Harun Kolçak’la beraber çalışıyormuş. Pul’un yakından takip ettiği İngiltere Winchester Art mezunu, Türkiye’de müzikallerde rol alan Rey’le yolları kesişmiş ve bu şarkıyı yayınlamaya karar vermişler.

‘Elimde Değil’in Pul versiyonu gerçek bir rock cover’ı. Ani yükselen sert gitarlar ve davulun patlamaları arasında tertemiz sesiyle Rey, şarkıyı bambaşka sulara çekmiş. Takipte kalmakta fayda var.

Pul’la şarkının hikayesini, küçük yerde müzik yapmayı ve pandemide müziği konuştuk.

‘Elimde Değil’i cover’lama fikri nasıl ortaya çıktı?

Pul olarak Sevgili Harun Kolçak ile görüşmekteydik. Ayrıca davulcumuz Özkan Yılmaz kendisine konserlerde eşlik etmekteydi. Bu esnada da elimde değil şarkısını provalarda aranje edip kendisine sürpriz yapmıştık ve kendisi çok mutlu olmuştu. Plak şirketimiz de aynı şirket olduğu için bize bir jestte bulundu ve şarkıyı almış olduk. Rey de zaten arkadaşımızdı single’larını takip ediyorduk ve bu şarkıyı kendisi ile düet yapmamızın yakışacağını düşünüp işe koyulduk ve ortaya böyle bir çalışma çıktı.

Neden bu şarkıyı seçtiniz?

Grup olarak melankolik şarkıları sert bir sound’ta yorumlamak bizlere de çalarken de coşkulu bir hissiyat sağlıyordu. Dolayısıyla bu coşku konserlerde dinleyicilerimize de kolay ulaşıp ortak paylaşımı çabucak sağlamaktaydı. Sahnede şarkıları seyirci ile beraberce paylaşıp eğlenmeyi seven bir gurup Pul.

Pandemide müzisyenlerin nasıl etkilendiğini düşünüyorsunuz? Sizce çözüm ne olmalı?

Açıkçası küresel olarak zor bir döneme denk geldik ve özellikle de geçimini eğlence sektöründen sağlayan insanlarımız içinden çıkılması zor bir dönemde. Bundan en çok zarar gören de bilgimiz gibi yine eğlence sektörü çalışanları. Ülkemizin bu konuda sosyal destekleri adil bir şekilde sağlaması Pul olarak en büyük beklentimiz. Biz de gelişmeleri takip edip üzerimize düşebilecek sorumlulukları yerine getirme çabası içerisindeyiz. Bunun için biz de farkındalık yaratmak ve sürdürülebilir bir çözüm adına meslektaşlarımızın örgütlü bir yapı içerisinde seslerini duyurabilecekleri bir yapının harekete geçmesi temennisindeyiz. Umarız bu sadece temennide kalmaz.

Denizli çıkışlı bir grupsunuz. Büyük şehirler dışında adını duyurmak isteyenlerin popüler isimlerin çalışmalarını cover’lamaları çok rastladığımız bir durum. ‘Elimde Değil’in böyle bir amacı var mı?

Bütün müzisyenler, müziklerini daha iyi şartlarda icra edip daha iyi sahnelerde, daha fazla insanla buluşmak ister. Biz aslında şartların ayağımıza getirdiği bir fırsatı "neden yapmayalım ki" diyerek işe koyulduk. Açıkçası biz, "Bakın biz bunu da yapıyoruz" diyebildik. Çünkü ilk albüm Sana Şarkılar Yazdım 2014 yılında çıktı ve içinde cover yok. Bizi tanımayanlar için bu bilgiyi de vermiş olalım. Cover yapılmasında bir sakınca görmedik. Fakat Pul kendi bestelerini yapmaya devam edemezse zaten var olmaya da devam edemez. Bunun da bilincindeyiz.

Dijital bir çağda yaşıyoruz. Özellikle sanatçılar geniş kitlelere ulaşmasının eskiye göre nispeten daha kolay olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yine de müziğin kalbinin attığı yerler büyük şehirler. Bunun dışında kalan şehirlerde dinleyiciye ulaşmakta ne gibi zorluklarla karşılaşılıyor? Siz neler yaşadınız?

Denizli’de müzik yapmaya başladığımızda büyük şehre gidip ismimizi duyurmaya çalıştığımız gibi müzik olarak da yerelden genele gitmek bizim için o zamanki şartların gerekliliğiydi. Fakat günümüze baktığımızda şu an genelden yerele gitmenizin gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de 14 milyon kişinin takip ettiği bir sosyal kanalda müziğini yayınlamanın yanı sıra müziğini anlaşılabilir ve paylaşılabilir bir konumda bulundurmak durumundasınız. Denizli’den büyük şehre ulaşmaya çalışırken biz eleman kaybı verdik. Davulcu ve gitaristimizi dönemin yaşam şartlarından dolayı Denizli’de bıraktık. Fakat halen kendileri ile görüşürüz. Hatta sorularınızı cevaplarken yine Denizli’den arkadaşımız olan Necati ve Saykolar grubuna İstanbul’da klip çekiyoruz. Aslında büyük şehirde paylaşım dediğimiz şeyler beraberinde böyle güzel bir dayanışmayı da sağlıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Burak Soyer Arşivi