Putin çok sert: Avrupa ile savaş çıkar

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 9, 2022 / 13:24

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kremlin Sarayı’nda bir araya geldi. 5 saatten fazla süren görüşmenin ardından her iki lider ortak basın toplantısında konuştu.

AA’nın haberine göre, Putin, “Diğer şeylerin yanında şunu göz ardı edemeyiz: NATO 2019’daki askeri stratejisinde Rusya’yı doğrudan ana güvenlik tehdidi ve düşman olarak adlandırdı. NATO bizi düşman olarak belirledi” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın NATO’ya alınması halinde savaş çıkacağına işaret eden Putin, Fransa dahil Avrupa ülkelerinin Kırım’ı Ukrayna’nın parçası olarak saydığını, Moskova’nın ise Kırım’ı Rusya’nın saydığını hatırlattı. Putin konuşmasını şöyle sürdürdü:

“SİZ RUSYA İLE SAVAŞMAK MI İSTİYORSUNUZ?”
“Ukrayna’nın doktrin belgelerinde Rusya ‘düşman’ olarak tanımlanıyor ve Kırım’ın askeri yollarla geri alınması belirtiliyor. Öyleyse, Ukrayna’nın NATO üyesi olduğunu tasavvur edin. O zaman Rusya ve NATO arasında askeri çatışma meydana gelecek demektir. Biz NATO ile savaşmak mı istiyoruz? Ya da siz Rusya ile mi savaşmak istiyorsunuz? Fransa’nın Rusya ile savaşmasını ister misiniz?”

Mevcut Kiev yönetiminin Minsk anlaşmalarını feshetmek için bir yol izlediği kanaatini taşıdığını bildiren Putin, bu anlaşmaların dışında bir alternatif olmadığını vurguladı. Putin, Macron’un bir dizi fikirlerinin Ukrayna konusunda atılacak adımlar için olumlu olduğunu kaydetti.

MACRON’DAN, “KAOS İSTEMİYORUZ” VURGUSU
Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise Rusya ve Avrupa’nın güvenlik garantileri konusunda birlikte çalışması gerektiğini belirterek, “Avrupa’da yeni bir güvenlik düzeni inşa etmek ve istikrar için güvenlik garantileri üzerinde çalışmaya hazır olduğumuz iradesini birlikte göstermeliyiz. Bu, egemen devletler olarak birlikte inşa ettiğimiz temele dayanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Bölgede istikrarı sağlayacak yeni mekanizmalar inşa etmek gerektiğini vurgulayan Macron, “Ancak bu, son 30 yılın anlaşmaları ve temel ilkeleri revize ederek veya temel Avrupa haklarını sınırlandırarak inşa edilemez” dedi. Rusya ve Avrupa Birliği’nin (AB) gerilimin azalması ve durumun istikrara kavuşmasına yönelik somut önlemler konusunda anlaşması gerektiğine dikkati çeken Macron, Rusya’nın ve Avrupa ülkelerinin kaos istemeyeceğini vurguladı.

Ukrayna’daki gerilimi AB ve Rusya’nın çözüme kavuşturması gerektiğini belirten Macron, Minsk anlaşmalarının tam uygulanması ve Donbas’taki ihtilafın çözümü için Normandiya formatı çerçevesinde çalışmaların sürdüğünü hatırlattı.

MACRON DA PUTİN GİBİ MİNSK’İ SAVUNDU
Minsk anlaşmalarının Ukrayna’daki krizin çözümünde ilerleme sağlamaya neden olacağını bildiren Macron, Putin gibi “Ukrayna meselesinin çözümü ancak siyasi olabilir ve bu çözümün temeli Minsk anlaşmalarıdır” dedi.

ABD BASINI: MACRON, BOZ AYININ İNİNDE HIRPALANDI

Ukrayna için Washington ve Moskova’da yapılan kritik görüşmeler dünya basınında geniş yer buldu. ‘Putin’in, Macron’u hırpaladığı’ yorumları yapıldı.

Gazete Duvar’ın haberine göre, ABD merkezli gazetecilik kuruluşu Politico’da, Macron’u hedef alan bir yazı yayımlandı. Moskova görüşmesine ilişkin “Putin, Macron’u Moskova’da hırpaladı” başlığıyla yayımlanan yazıda, “Emmanuel Macron’un boz ayının ininde hırpalanmadığına dair çok az şüphe var” ifadeleri kullanıldı.

David M. Herszenhorn ve Giorgio Leali imzasıyla yayınlanan yazıda, “Fransa cumhurbaşkanının Rusya’nın çıkarları için derin endişelerini gösterme çabası, Washington’da Almanya Şansölyesi Scholz’la görüşen Biden’ın açıklamalarıyla taban tabana zıttı” ifadesi yer aldı.

SOSYAL MEDYADA DA GÜNDEM OLDU


Putin’in görüşme için tercih ettiği masa ve Macron’a karşı tavrı, sosyal medyada da gündem oldu. Macron’un salona girmesiyle Putin eliyle “Dur” işareti yapıyor. Putin, misafirinin elini dahi sıkmadığı gibi birlikte fotoğraf da çekirtirmedi. Ziyarete ilişkin Kremlin’in paylaştığı video en çok izlenenler arasına girdi ve “Putin, Macron’u küçümsedi” yorumlarına neden oldu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top