Putin füzelerle saldırdı

Putin füzelerle saldırdı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’nin, Rusya’yı Kırım’a bağlayan Kerç Boğazı Köprüsü’ne yönelik saldırıya karşılığı son derece sert oldu. Önceki gün Zaporijya’da sivillere yönelik saldırının ardından Rusya...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’nin, Rusya’yı Kırım’a bağlayan Kerç Boğazı Köprüsü’ne yönelik saldırıya karşılığı son derece sert oldu. Önceki gün Zaporijya’da sivillere yönelik saldırının ardından Rusya dün başta Kiev olmak üzere Ukrayna’nın çok sayıda yerleşimini uzun menzilli füzelerle hedef aldı.

Rusya, Ukrayna topraklarına, aralarında “Günaydın Zelenski” yazılı bir füzenin de bulunduğu 84 füze gönderdi. Bu füzelerden 43’ü havada etkisiz hale getirildi. Ancak diğer füzelerin düştüğü yerlerde büyük tahribat meydana gelirken, 11 kişinin öldüğü, 64 kişinin yaralandığını açıkladı.

Rusya, füze saldırıları sırasında Ukrayna’nın sayısı yüzleri bulan hava savunma sistemlerini yanıltmak için, İran yapımı kamikaze dronlar da kullandı ve radarları şaşırttı.


HEDEF UKRAYNA’NIN ALTYAPISIYDI
Rusya Federasyonu, Ukrayna’ya ait elektrik, su, doğalgaz, iletişim, karayolu, raylı ulaşım sistemleri ve birçok altyapıyı hedef aldı.

Ukrayna’nın Kiev, Dnipropetrovsk, Harkov, Zaporijya, Ternopil, Odessa, Krivoy Rog, Lviv, Jıtomır, Rivne, Nikolayıv, Krapivnitski, Kremençuk ve Konotop şehirleri vuruldu.

UKRAYNA İSTİHBARATI VE ALMAN BÜYÜKELÇİLİĞİ İSABET ALDI
Rusya, Ukrayna istihbaratı SBU’nun merkezini nokta atışıyla vurdu. Ukrayna Siber Suçlar Daire Başkanı Albay Yuri Zaskoka, hayatını kaybetti. Rusya’nın düzenlediği füze saldırısı neticesinde Almanya’nın Kiev’de yer alan Ukrayna Büyükelçiliği’nin vize işlemleri ofisi isabet aldı. Reuters haber ajansına göre Almanya Dışişleri Bakanlığı binanın vurulduğunu doğruladı. Bild’e göre, aylardır vize hizmeti verilmediği için saldırılar sırasında bölümde çalışan kimse yoktu.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’ndan açıklamada, “Rusya Federasyonu, 13’ü İran üretimi Şahid-136 olmak üzere 24 İHA ve 84 seyir füzesi kullandı. 56 hedef (füze ve İHA) imha edildi. Bunlar arasında 43 seyir füzesi ve (10’u “kamikaze” tipi) 13 İHA var” denildi.


RUSYA: TÜM HEDEFLER VURULDU
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, «Rusya Silahlı Kuvvetleri tarafından uzun menzilli, yüksek hassasiyetli silahlarla Ukrayna’nın askeri idare, haberleşme ve enerji sistemlerinin bulunduğu tesislere yoğun atışlar yapıldı. Atışlar amacına ulaştı. Belirlenen tüm hedefler vuruldu” dedi. Batıda Polonya sınırındaki Lviv’in bölgesel yönetimi de Telegram üzerinden şehrin bombalandığını açıkladı. Ukrayna’nın tanınmış gazetecilerinden Andriy Tsapliyenko, Telegram’da füzelerden birinin Kiev merkezindeki Hruşevski Anıtı’nın yakınındaki Volodymyrska Caddesi’nde patladığını söyledi. Kiev’deki saldırılarda şehrin işlek yaya ve bisiklet köprüsü Kliçko köprüsü de vuruldu. Dinyeper nehri kıyısında, yoğun bir otoyolun üzerine kurulmuş olan köprü, cam panellerden yapılmış döşeme bölümleriyle popüler bir turistik cazibe merkezi.