“Putin geri adım atarsa karizmayı çizdirir”

“Putin geri adım atarsa karizmayı çizdirir”
Moskova Devlet Üniversitesi’nden Doçent İkbal Dürer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaş sürecinde karizmasının “bıçak sırtında” olduğunu söyledi. Dürre, “Eğer Putin geri adım atarsa karizması çizilir,...

Moskova Devlet Üniversitesi’nden Doçent İkbal Dürer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaş sürecinde karizmasının “bıçak sırtında” olduğunu söyledi. Dürre, “Eğer Putin geri adım atarsa karizması çizilir, biter; ama geri adım atmazsa, geç de olsa eksikliklere rağmen kazanırsa tabii ki karizmayı kurtarmış olur” dedi.

Bidebunuizle programında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtlayan Dürre, İstanbul’daki Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmeleri başta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu olmak üzere önemli ve olumlu gelişmeler sağlandığına yönelik açıklamaları değerlendirdi. Kiev’in etrafındaki çatışmaların sınırlandırılmasının olumlu bir adım olduğunu ancak açıklamaların sahadaki durumu tam olarak yansıtmadığını belirten Dürre, şunları söyledi:

RUSYA HİÇ GERİ ADIM ATMADI
“Rusya'da çok yaygın bir söylem var, ‘İsteklerimiz ve olanaklarımız denk düştüğünde mutlu oluruz’ diyorlar. Bence Rusya ilk baştaki isteklerinden geri adım atmadı. 'Ukrayna NATO’ya girmeyecek, Donbass ve Kırım’ı kabul edecek, orası askeri güç olmayacak, silahsızlandırılacak' gibi bugün de aynı şeyi söylüyor.”

HESAP HATASI YAPTI
“Kiev’e kadar gelmesi gerekiyor muydu” sorusu üzerine ise Dürre, “Çok belli ki Rusya bu operasyonda çok hesap hatası yaptı. Bu da bizim görüşümüz. Rusya bunu da kabul etmiyor; her şeyin plan dahilinde olduğunu söylüyor. Donbass’da ciddi bir karşılık görünce, beklemediği bir karşılık görünce, bu anlamda bir istihbarat eksikliği Savunma Bakanlığı nezdinde kabul ediliyor. Orada bir şey görünce bunu aşmak için ilerleyebildiği kadar ilerleme gibi bir taktiğe başvurdular ve belli ki bazı hesapları tutmadı. Ama bu ilk başta koydukları konulardan geri adım atmalarına da neden olmadı” açıklamasını yaptı.