Putin, ilhak bölgelerine vali atadı

Putin, ilhak bölgelerine vali atadı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya tarafından ilhak edilmesine ilişkin yasaları imzaladı. Söz konusu yasalara göre, bu bölgelerde yaşayanlar Rus vatandaşı...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya tarafından ilhak edilmesine ilişkin yasaları imzaladı. Söz konusu yasalara göre, bu bölgelerde yaşayanlar Rus vatandaşı olarak kabul edilecek.

Putin, imzaladığı kararnamelerle, bölgelere geçici başkan ve vali atadı. Buna göre sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin geçici başkanı Denis Puşilin, sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin geçici başkanı Leonid Paseçnik, Herson bölgesinin geçici valisi Vladimir Saldo ve Zaporijya bölgesinin geçici valisi Evgeniy Balitskiy oldu.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ilhak kararnamesini işaret ederek, “Ülkemiz bugünden itibaren hukuki boyutta büyüdü. Bu çok önemli” dedi. Peskov, Rus ordusunun, bu bölgelerin bazı yerleşim birimlerinden çekilmesini değerlendirerek, “Burada çelişki yok. Bu topraklar, Rusya ile sonsuza dek olacak. Belirli yerler geri alınacak” açıklamasını yaptı.

ABD, UKRAYNA MESELESİNE DOĞRUDAN DAHİL
Peskov, ABD’nin Ukrayna’ya verdiği HIMARS ile Kırım’ın vurulabileceği yönündeki açıklamalarını değerlendirerek, “Bu tür açıklamalara, ABD’nin bu meseleye dahil olduğunu dolaylı ve doğrudan doğruluyor. Bu, son derece tehlikeli durum yaratıyor” ifadesini kullandı.