“Putin, uzun bir savaşa hazırlanıyor”

“Putin, uzun bir savaşa hazırlanıyor”
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Senato’da yaptığı konuşmada, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da uzun bir savaşa hazırlandığına ve Rusya’nın Donbass’ta olası bir zaferinin savaşı sona erdirmeyeceğine...

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Senato’da yaptığı konuşmada, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da uzun bir savaşa hazırlandığına ve Rusya’nın Donbass’ta olası bir zaferinin savaşı sona erdirmeyeceğine inandıklarını söyledi. Savunma İstihbarat Dairesi Direktörü Korgeneral Scott Berrier de yaşanan durumu “çıkmaz” olarak niteledi.

VOA’nın haberine göre Haines ve Berrier, Senato İstihbarat Komisyonu’nda ABD’ye karşı dünya genelindeki tehditler konulu oturumda ifade verdi ve senatörlerin sorularını yanıtladı. 2 saati aşkın süren oturumda her iki istihbarat lideri de Ukrayna’daki savaşın kısa sürede sonlanmasını beklemedikleri şeklinde açıklamalar yaptı. Halka açık oturumun ardından bir de kapalı oturum düzenlendi.

Rusya’nın Donbass’ı ele geçirse bile bunun savaşı bitirmeyeceğini ve Kiev’deki başarısız hamleden sonra Donbass’a odaklanmanın sadece “geçici bir değişim” olduğunu ifade eden Haines, “Cumhurbaşkanı Putin’in Ukrayna’da uzun bir savaşa hazırlandığı ve bu savaşta Donbass’ın ötesine geçen hedeflere ulaşma niyetinde olduğu değerlendirmesindeyiz” dedi.

Haines bir soru üzerine Putin’in sadece, Rusya’ya karşı varoluşsal bir tehdit sezmesi durumunda nükleer silaha başvurabileceğini kaydetti. Her iki istihbarat lideri de yakın zamanda taktiksel nükleer silah kullanmasını öngörmediklerini söylerken, Putin’in nükleer güç kullanmadan önce gerilimi tırmandırmak için başvurabileceği diğer yöntemler olduğuna dikkat çekti.