Putin zorda: Ukrayna işgaline destek %25’e düştü

Putin zorda: Ukrayna işgaline destek %25’e düştü
Rus halkının önemli bir çoğunluğu, artık ülkesinin Ukrayna’yı işgal etmesini istemiyor. Rusya’da yapılan ankette, Ukrayna'daki savaşa verilen desteğin son 6 ayda azalması Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i zor durumda...

Rus halkının önemli bir çoğunluğu, artık ülkesinin Ukrayna’yı işgal etmesini istemiyor. Rusya’da yapılan ankette, Ukrayna'daki savaşa verilen desteğin son 6 ayda azalması Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i zor durumda bıraktı. Temmuz ayında yüzde 57 olan bu oran, yüzde 25’e kadar düştü. Ülkedeki her 4 kişiden yalnızca 1’i Rus birliklerinin Ukrayna'da tutulmasını destekliyor.

Anket, bağımsız bir haber sitesi olan Meduza tarafından elde edilen Kremlin'in Federal Muhafız Servisi tarafından üst düzey hükümet yetkilileri için hazırlanan bir raporda yayınlandı. Buna göre, destekteki düşüş, Rusya'nın on binlerce erkeğin seferber edilmesi ve cepheye gönderilmesi emrini vermesinin ardından geldi. Putin, geçen hafta askerlerin eşleriyle yaptığı halka açık bir toplantıyla artan öfkeyi yatıştırmaya çalıştı.

Rusya'da faaliyet yürüten, kamuoyu araştırmaları, anket ve sosyolojik araştırmalar yapan bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olan Levada Merkezi’nin başkanı Denis Volkov konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “İnsanlar Ukrayna’daki savaşı, kendilerini ilgilendirmeyen bir durum olarak algıladılar. Artık cephedeki riskler arttı ve Ruslar barış müzakerelerinin başlamasını istiyor" dedi.

Rusya’da iktidarın gündemi ise halk çoğunluğundan farklı. Savunma Bakanı Sergey Şoygu, iki gün önce yaptığı açıklamada, yeni silahlara yapılan askeri harcamaların gelecek yıldan itibaren yüzde 50 artırılacağını söyledi. Şoygu, ülke genelindeki silah ve mühimmat fabrikalarının, devam eden Ukrayna savaşının artan ihtiyaçlarını karşılamak için fazla mesai yaptıklarını açıkladı.