Aytuna Tosunoglu

Aytuna Tosunoglu

PUTIN

“Önümdeki iki-üç yıl içinde evlenmeseydim, bir daha hiç evlenmeyeceğimi biliyordum”, diyor. Geleneği devam ettirmek için evlenmiş, anlayacağınız. Aşağı-yukarı 30 yıllık bir beraberlikten sonra boşandı. Bu evlilikten şimdi yaşları 30’u geçen iki kızı var. Dünyanın bildiği bu iki kızından başka sayısı, kimliği bilinmeyen çocukları varmış, Putin’in.
Onda (da) narsisizm mevcut. Özellikle doğada ve üstü çıplak poz vermeyi sevdiğini biliyoruz. Seviyor kendisini. Buzlu sularda yüzdükten sonra su damlacıklarının parlattığı vücudunu… Ayrıca ülke yönetiminde aldığı kararları da seviyormuş, “ne doğru yaptım, helal olsun bana”, şeklinde.
Rus medyası yıllar içinde Putin’in aşk hayatı hakkında haber yapmaya çalışırken kariyerlerinin tehdit edildiğini hatta bazı durumlarda kariyerlerinin yok edildiğini gördüler. Yakın çevresindeki yolsuzluklar hakkında düzenli olarak yazan muhalefet basını bile Putin’in kadınları hakkında yazmaktan çekiniyorlarmış. Kaynağım öyle diyor. Bugün de Putin’in sahip olduğu çocuk sayısı ve ilişki durumu Rus medyası için bir tabu olmaya devam ediyor.
Ortamı istediği gibi at koşturma sahası haline getirdiği için ülkesindeki siyasi muhaliflere kişiye özel saldırılar düzenlemekten çekinmiyor. Yabancı basını takip edenler bilir, muhaliflerin başına neler geldiğini. Putin’den bahsediyorum, karıştırmayalım, rica ederim.
2020 yılında bağımsız ve araştırmacı gazetecilerin kurduğu bir medya platformunda Putin’in 1999 yılında ilk kez Başkan olmasından sonra -ki o zaman evli- adı Svetlana olan bir kadınla ilişkisi olduğu iddiasını içeren bir dizi ifşaatta bulundu. Ayrıca, “temizlikçilikten milyoner metresliğe” başlığı altında Svetlana’nın kızı Luiza Rozova’nın babasının Putin olduğunu iddia etti. Luiza’nın hakkında kısa bir araştırma yapınca Instagram paylaşımlarında şimdilerde 21 yaşında olan kızın kahvaltıda ne yediğini, bikinili selfilerini, Paris’teki apartman dairesinden enstantaneleri görmek mümkündü. Ancak, Luiza’nın yüzünü görmek mümkün değildi. Putin’le olan çarpıcı benzerliği göstermemek için çaba harcamış, anlaşılan. Baba talimatı. Derken, bir baba talimatı daha: Medya platformunda bu iddialar yayınlanınca pat! platform “devlet” eliyle kapatılıyor. Sadece bu kadarla kalsa iyi. Platformun gazetecileri haklarında açılan “vatana ihanet”, “suç örgütüne üye olma” gibi nedenlerle yargılanıyor. Bir kısmı Rusya’yı terk etmek zorunda kalmış.
Bakın ben hala Putin’den bahsediyorum, tamam mı? Geçtiğimiz yıl sızdırılan Pandora belgelerinde metres Svetlana’nın Monako’da, Monte Carlo Star diye bilinen muhitinde 4 milyon dolarlık lüks bir apartman dairesi aldığı bilgisi varmış. Alış-veriş offshore paravan şirket aracılığıyla yapılmış. Belgeler ayrıca eskiden temizlik görevlisi olan Svetlana’nın şimdiki servetinin 100 milyon dolardan fazla olduğunu da ortaya koymuş. Böyle şeylerin kamuya yansıması, gazeteciler aracılığıyla bir farkındalık, bir hesap sorma ortamı yaratılması gerekliliktir ama öyle olmuyor, işte. Rusya’da yasak.
Yolsuzluk ve yalan/dolan yapan bir devlet adamının ülkesi için aldığı/alacağı kararlara güvenilir mi? Ukrayna’yı istila etmesinin nedeni kendi şahsi güvenliği içindir: İşlerinin, düzeninin tıkır tıkır gitmesinin önüne geçecek her türlü duruma canı pahasına müdahalede bulunur. Halk mı? Ne halkı? Putin’in yarattığı bir grup ayrıcalıklı şahsiyeti, hırsızı, namus yoksunu kalabalığı kastediyorsak onları da canı pahasına koruyacaktır.
Bu arada, mevkii ne olursa olsun kimin kimle birlikte olduğu ve çocuk yaptığı bilgisi bizi hiç ilgilendirmiyor. Birlikteliklerini sürdürülebilir hale getiren finans kaynakları ilgilendiriyor. Aldığı yüzde olduğu kadar, o mekanizmanın tespiti ilgilendiriyor.
Hani hep bir hikayesi olma halinden bahsediyoruz ya; beka, milliyetçilik, uyuyan imparatorluk, bayrak, kilise… Alın bunlardan birini, uyarlayın. Hâlâ Rusya’dan bahsettiğimi unutmadan uyarlayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Aytuna Tosunoglu Arşivi