Putin’den Batı’ya ‘Akıllı ol!’ tehdidi

Putin’den Batı’ya ‘Akıllı ol!’ tehdidi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkeden çıkamaması hâlinde bir gıda krizine sebep olabileceği söylenen Ukrayna tahılının çoğunun, gelişmekte olan ülkeler yerine AB ülkelerine gittiğini belirtti. Putin, Cumhurbaşkanı...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkeden çıkamaması hâlinde bir gıda krizine sebep olabileceği söylenen Ukrayna tahılının çoğunun, gelişmekte olan ülkeler yerine AB ülkelerine gittiğini belirtti. Putin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Ukrayna tahılının gönderileceği ülkelerin sınırlandırılmasını muhakkak görüşeceğini ekledi.

Putin, Vladivostok kentinde düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu’ndaki açıklamalarında, “Ukrayna tahılının ülkeden çıkarılması için her şeyi yaptık. Bunu Türkiye ile beraber yaptık. Türkiye’yi arabulucu ülke olarak dışarıda bırakırsak, Ukrayna’dan çıkarılan tahılın neredeyse hepsi gelişmekte olan yoksul ülkelere değil AB ülkelerine gitti” dedi.


Sputnik’in haberine göre, Ukrayna’dan çıkarılan tahılın sadece 60 bin tonunun Afrika ülkeleri gibi yoksul ülkelere gönderildiğini kaydeden Putin, Avrupa ülkeleri için ‘gelişmekte olan ülkeleri kandıran koloniciler’ olarak tanımladı.

Ukrayna’daki tahılın ülkeden çıkarılmamasının yoksul ülkelerde gıda krizi yaşanmasına neden olabileceği yönündeki argümana karşılık, ülkeden çıkarılan tahılın büyük kısmının Avrupa’ya gönderilmesi nedeniyle, İstanbul’da yapılan ve 120 gündür yürürlükte olan tahıl anlaşması için, “Utanmadan yapılmış bir başka aldatma. Bizi aldattılar” dedi.

Rusya lideri, Gazprom’un gaz akışını durdurduğu Kuzey Akım-1 boru hattına ilişkin ise Alman Siemens üretimi boru hattı türbininin kendilerine hâlâ teslim edilmemiş olmasına atıfla, “Bize türbini verin ve yarın Kuzey Akım-1 boru hattından gaz akışını başlatalım. Fakat vermiyorlar” dedi.

Rusya Devlet Başkanı, AB’nin Rus gazı ve petrolü fiyatı için bir üst limit belirlemek istemesini de ‘aptallık’ olarak niteledi.

Putin sonrasında, “Eğer sözleşmelerimize ve çıkarlarımıza aykırı olursa petrol, doğalgaz veya kömür, hiçbir şey göndermeyiz” diye tehdit etti. Rus lider, “Batı bize şartlarını dikte edebilecek konumda değil, mantıklı düşünsünler” diye de uyardı.