Putin’in paralı askerleri

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 5, 2022 / 09:59

İngiliz askeri istihbaratına göre, Rus paralı askerlik şirketi Wagner Grubu’ndan bin paralı asker Ukrayna’nın doğusuna gönderildi.

Wagner Grubu, sekiz yılı aşkın bir süredir Ukrayna, Suriye ve bazı Afrika ülkelerinde faaliyet gösteriyor. Grup, savaş suçları ve insan hakları ihlalleri ile suçlanıyor.

BBC’nin yaptığı bir araştırma, Wagner Grubu’nun, 51 yaşındaki Rus eski ordu subayı Dmitri Utkin tarafından kurulduğuna işaret ediyor. Eski bir özel kuvvetler mensubu olan Utkin, Çeçen savaşına katılmış ve Rusya’nın askeri istihbarat servisi GRU’da Yarbay.

King’s College’dan Profesör Tracey German, “Paralı askerlerden oluşan bir ordu Rus anayasasına aykırıdır” diyor:
“Ancak Wagner hükümete inkâr edilebilir bir güç sağlıyor. Wagner yurtdışında görevlendirilebilir ve Kremlin ‘ bizimle hiçbir ilgisi yok’ diyebilir.”
Rusya’nın askeri istihbarat teşkilatı GRU’nun Wagner Grubu’nu gizlice finanse ettiği ve denetlediği öne sürülüyor. Rusya, Wagner’in devletle bağlantısını daima reddetti.

BBC araştırması, “Putin’in şefi” olarak bilinen oligark Yevgeni Prigojin’in de grupla bağlantılı olduğunu tespit etti. Prigojin, restoran işletmeciliği ve Kremlin’in yiyecek içecek tedarikçiliğinden oligarklığa yükseldiği için bu adla anılıyor.

WAGNER GRUBU, UKRAYNA SAVAŞINDA NE YAPIYOR?
Tracey German, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önceki haftalarda, Wagner Grubu paralı askerlerinin doğu Ukrayna’da Rusya’ya saldırı bahanesi yaratmak için “düzmece” saldırılar düzenlediğinin düşünüldüğünü söylüyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top