Putin’in tehdidi dünyayı gerdi

Putin’in tehdidi dünyayı gerdi
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından ABD’den ve Batılı ülkelerden tepkiler geldi.ABD Başkanı Joe Biden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Rusya’yı Ukrayna savaşı...

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından ABD’den ve Batılı ülkelerden tepkiler geldi.

ABD Başkanı Joe Biden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Rusya’yı Ukrayna savaşı nedeniyle sert şekilde eleştirdi. Biden, ‘’BM Güvenlik Konseyi’nin bir daimi üyesi, komşusunu işgal ediyor ve egemen bir ülkeyi haritadan silmeye çalışıyor. Rusya, BM Sözleşmesi’nin temel ilkelerini utanmadan ihlal ediyor’’ dedi.

‘’Nükleer bir savaş kazanılamaz ve böyle bir savaşa asla girilmemeli’’ diyen ABD Başkanı, kimsenin Rusya’yı tehdit etmediğine, bunun aksine çatışma arayanın yalnızca Rusya olduğuna dikkat çekti.

‘’BM GÜVENLİK KONSEYİ’NİN ÜYE SAYISI ARTMALI’’
Biden, BM Güvenlik Konseyi’nin yapısının güncel sorunlarla mücadelede daha başarılı olabilmesi için yapısal değişiklik gerektiğini belirtti. Biden, ‘’Aralarında ABD’nin de olduğu BM Güvenlik Konseyi üyeleri veto kullanımından sıra dışı durumlar haricinde kaçınmalı. Bu nedenle ABD, BM Güvenlik Konseyi’inin daimi ve daimi olmayan üyelerin sayısının artmasını destekliyor’’ dedi.


ÇATIŞMALARI TIRMANDIRACAK
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın kısmi seferberlik ilan etmesinin ve nükleer silah kullanma tehdidinin “tehlikeli ve sorumsuz bir söylem” olduğunu söyledi. Reuters’a konuşan Stoltenberg, Rusya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez seferberlik ilan etmesinin sürpriz olmadığını ancak bunun 24 Şubat’ta Rus işgaliyle başlayan çatışmayı tırmandıracağını kaydetti.