Putin’in temsilcisi: NATO üyesi olması ŞİÖ üyeliğine engel

Putin’in temsilcisi: NATO üyesi olması ŞİÖ üyeliğine engel
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Özel Temsilcisi Bakhtiyor Khakimov, Türkiye’nin NATO üyesi olmasının ‘Şanghay Beşlisi’ olarak da bilinen örgüte katılmasının önünde bir...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Özel Temsilcisi Bakhtiyor Khakimov, Türkiye’nin NATO üyesi olmasının ‘Şanghay Beşlisi’ olarak da bilinen örgüte katılmasının önünde bir engel olduğunu belirtti. 

Radyo Sputnik’in haberine göre Khakimov, ŞİÖ›ye üye olmanın şartlarından birinin” ŞİÖ üyelerine karşı düşmanca faaliyetlere ve bloklara katılmama” olduğunu belirtti. Khakimov, üyelik için “ŞİÖ üye ülkeleriyle aktif diplomatik, ticari ve ekonomik ilişkileri ve kültürel bağları sürdürmek. Üyelerle çatışma halinde olmamak” gibi şartlar da olduğunu ifade etti. 

Khamikov, Türkiye’nin üyesi olduğu NATO’nun Rusya’yı “en ciddi tehdit” ilan ettiğini hatırlattı.

“ŞİÖ, NATO’nun alternatifidir”
Avrupa Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, “Şangay İşbirliği Örgütü ile AB iki farklı organizasyondur ve AB adayı da olsalar ülkeler kimlerle görüşeceklerine kendileri karar verirler. Türkiye›nin hangi organizasyonla isterse onunla görüşme hakkını reddedecek değiliz» dedi.

Euronews’e konuşan Stano, ‘Görüşmeyin’ veya ‘neden görüştünüz?’ gibi yaklaşımlarda bulunmadıklarını ve bulunmayacaklarını belirterek, Türkiye’nin bu ülkelerle yakınlaşmasına neden olacak adımların AB’den ziyade NATO’yu ilgilendirebilecek bir konu olduğunu kaydetti.