Putin’in yemek şefliğinden güvenlik şefliğine

Putin’in yemek şefliğinden güvenlik şefliğine
Kremlin’e yakın Rus iş insanı, Ukrayna’da savaşmak için Rusya’nın Blackwater’ı olarak bilinen Wagner özel güvenlik şirketini kendisinin kurduğunu açıkladı. Concord Şirketi’nin Kremlin ile yemek sözleşmeleri nedeniyle ‘’Putin’in...

Kremlin’e yakın Rus iş insanı, Ukrayna’da savaşmak için Rusya’nın Blackwater’ı olarak bilinen Wagner özel güvenlik şirketini kendisinin kurduğunu açıkladı. Concord Şirketi’nin Kremlin ile yemek sözleşmeleri nedeniyle ‘’Putin’in şefi» olarak adlandırılan Prigojin, şirket içindeki paralı askerlerin Latin Amerika ve Afrika’daki ülkelere konuşlandırıldığını” itiraf etti.

Yevgeniy Prigojin, şirketi Concord’un sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 2014 yılında Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk (Donbas) bölgelerine “nitelikli savaşçılar” göndermek için Wagner’i kurduğunu söyledi. Prigojin, “O andan itibaren, 1 Mayıs 2014’te Wagner Tabur Taktik Grubu adını alan bir grup vatansever doğdu” dedi.


Prigojin, Wagner’in faaliyet alanlarına işaret ederek, “Şimdi size bir itirafta bulunayım; Bu kahraman insanlar Suriye halkını, diğer Arap halklarını, Afrikalıları ve Latin Amerikalıları savunarak, milletimizin temel güvenlik direklerinden biri haline geldi” dedi.

Bazı Batılı ülkeler, Yevgeny Prigozhin’i, Suriye, Libya, Ukrayna, Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde faaliyet yürüttüğü iddiasıyla gündeme gelen Wagner’in finansörü olmakla suçluyor. Wagner’in, yıllardır Rusya’nın farklı coğrafyalarda “gizli operasyonlarını yürüttüğü” ileri sürülüyor.

Kremlin ise uzun zamandır ortaya atılan “Rusya’nın, paramiliter gruplarla birlikte ilişki kurduğu” iddialarını birçok kez yalanladı.

Paralı askerlerin, Rus ordusuna ait kamuflaj kıyafetlerini giydiği, ancak Rus bayrağı ya da ordudan olduklarını gösteren bir sembol taşımadıkları belirtiliyor.