Rabia tarih oldu

Rabia tarih oldu
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mısır’da Müslüman Kardeşler iktidarına karşı darbe yaparak yönetime gelen Devlet Başkanı Abdulfettah es Sisi ile “asla görüşmem” dedikten 9 yıl sonra kararından vazgeçti. Erdoğan, Katar...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mısır’da Müslüman Kardeşler iktidarına karşı darbe yaparak yönetime gelen Devlet Başkanı Abdulfettah es Sisi ile “asla görüşmem” dedikten 9 yıl sonra kararından vazgeçti. Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin daveti üzerine, Katar’da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası’nın açılışı dolayısıyla liderlere verilen resepsiyonda Sisi ile el sıkıştı.

Türkiye-Mısır ilişkileri, 2014’te Mısır’da Müslüman Kardeşler iktidarına Sisi liderliğindeki ordunun darbe yapması ve yönetimi ele geçirmesinin ardından kopmuştu. O dönem Erdoğan, Sisi'yle neden görüşmediği yönündeki sorulara, “Ben böyle bir kişiyle asla görüşmem. Her şeyden önce onun bir defa genel afla içerideki bütün bu insanları serbest bırakması lazım. Serbest bırakmadığı sürece biz kalkıp Sisi'yle görüşemeyiz. Mısır halkı bizim canımız ciğerimizdir ama Sisi asla!” demişti. 9 yıl aradan sonra normalleşme kararı alınınca bakan düzeyindeki ilk ziyaret için Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Mısır’a gitmişti.

LİDER DÜZEYİNDE İLK BULUŞMA
Liderler düzeyinde ilk buluşma ise dün Katar’da yapıldı. Erdoğan, Katar’daki resepsiyonda, bir zamanlar “katil” ilan ettiği Sisi ile bir araya geldi. Erdoğan, Sisi ile gülümseyerek el sıkıştı. Erdoğan, bir süre önce de yine katil olarak gördüğün Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile samimi bir görüşme yapmıştı.

ÖZKAN: BUNCA ŞEHİT NİYE VERDİK ERDOĞAN?
CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, sosyal medya hesabından Erdoğan’ın, "Ben böyle bir kişiyle asla görüşmem. Görüşenler de tarihte farklı bir şekilde değerlendirilecektir" sözlerini hatırlattı. Özkan, "Katil ilan ettiği Sisi ile görüştü. Biz bunca derdi niye çektik? Bunca şehit niye verdik Erdoğan?" sorularını yöneltti.