Rahmi Koç Bilim Madalyası 'temiz enerji' konusunda dünyayı etkileyen çalışmalar yapan Prof. Dr. Bilge Yıldız'a

Rahmi Koç Bilim Madalyası 'temiz enerji' konusunda dünyayı etkileyen çalışmalar yapan Prof. Dr. Bilge Yıldız'a
Koç Üniversitesi tarafından Türkiye’nin yetiştirdiği başarılı bilim insanlarını ödüllendirmek ve bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla başlatılan ve evrensel bilgi birikimine katkıda bulunmuş kişilere verilen “Koç...

Koç Üniversitesi tarafından Türkiye’nin yetiştirdiği başarılı bilim insanlarını ödüllendirmek ve bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla başlatılan ve evrensel bilgi birikimine katkıda bulunmuş kişilere verilen “Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası"nın yedincisi sahibini buldu.

50 yaşı aşmamış ve çalışmalarıyla öne çıkmış bilim insanlarına verilen Rahmi Koç Bilim Madalyası; yeni nesil yüzey kimyası, verimli ve dayanıklı elektrokimyasal enerji dönüşüm malzemeleri ve enerji tasarruflu iyonik bilgisayar sistemlerinin anlaşılmasına ve tasarımına yaptığı ufuk açıcı katkılarından dolayı Prof. Dr. Bilge Yıldız’a verildi.

TEMİZ ENERJİ KAYNAKLARI
2022 Koç Üniversitesi Rahmi Koç Bilim Madalyası; temiz enerji kaynakları, nükleer enerjinin geri dönüşümü, dayanıklı pil, beyinden esin alan bilgi-işlem teknolojileri gibi alanlarda çalışmalar yapan MIT / Massachusetts Teknoloji Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Bilge Yıldız'a verildi. Prof. Yıldız, ödül ve beratını, eşi ve çocukları Ege ve Erdem ile birlikte çıktığı sahnede Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç'un elinden aldı.

PROF. YILDIZ: ONUR DUYDUM
Prof. Yıldız, Rahmi Koç Müzesi'nde yapılan törende yaptığı konuşmada; Koç Ailesi ve Koç Üniversitesi'ne teşekkür etti. Bilim insanlarının ödül için çalışmadıklarını, ancak Rahmi M. Koç Bilim Madalyası'nı almaktan onur duyduğunu belirten Yıldız, daha sonra akademik çalışmaları konusunda bir sunum yaptı.

Prof. Yıldız, yaptığı sunumun sonunda, "Benim için bu ödül Türkiye'den bir ilk. Ben şimdiye kadar yaptıklarımı yapabildiysem Türkiye'den birçok yetenekli genç benden daha iyisini de yapabilir. Türkiye'de çok çalışkan, çok genç insanlarımız var. Umarım bu ödül, gençlere ilham ve motivasyon verir. Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası aynı zamanda benim sorumluluklarımı da artırıyor. Hem kendi yaptığımız araştırmaları en iyi şekilde devam ettirebilmek hem de bilim peşinde koşan daha çok genci bu alana yönlendirebilmek, onları bilim yolunda motive edebilmek için. Umarım bu iki yönde de ileride daha başarılı olabilirim" dedi.

Kendisine çalışmanın önemini aşılayan ailesi için eğitimin çok temel bir yere sahip olduğunu aktaran Yıldız, bilimle uygulamalı olarak ilk karşılaşmayı İzmir Fen Lisesi'nde öğrenciyken yaptığı deneylerle yaşadığını söyledi.


Daha önce ödül verilen bilim insanları
2016 yılından beri verilen Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nı şimdiye kadar alan bilim insanlarının listesi:
Prof. Dr. Aydoğan Özcan-2016
Prof. Dr. Daron Acemoğlu-2017
Prof. Dr. Metin Sitti-2018
Prof. Dr. Filiz Garip-2019
Prof. Dr. Hatice Altuğ-2020
Prof. Dr. Ali Hortaçsu-2021
Prof. Dr. Bilge Yıldız-2022

MIT Profesörü Bilge Yıldız, karbondioksitten oksijen üretme deneyleri yapıyor: Bu teknoloji başarılı olursa Mars'a insanlı geziler ve araştırmalar gerçekleştirilebilir

Koç Üniversitesi tarafından, temiz enerji kaynakları, nükleer enerjinin geri dönüşümü, dayanıklı pil, beyinden esin alan bilgi-işlem teknolojileri gibi alanlarda çalışmalar yapan MIT / Massachusetts Teknoloji Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Bilge Yıldız’ın hikayesinin anlatıldığı kısa belgesel hazırlandı.

YAPTIĞI ÇALIŞMALARI ANLATTI
MIT Profesörü Bilge Yıldız, karbondioksitin katı yakıt hücreleri ile elektrolizi üzerine yaptığı çalışmaları anlattı, "Bu teknoloji başarı ile gerçekleşirse ilerde Mars'a insanlı geziler ve araştırmalar gerçekleştirilebilir. Biz bu yönde yaptığımız çalışmalar çerçevesinde NASA'dan gelen önemli bir projeye katkıda bulunduk. Ve şu anda bu deney gerçekten Mars'ta karbondioksit elektrolizi ile oksijen üretiyor” bilgisini paylaştı.

HACETTEPE NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSLİĞİ’Nİ DERECE İLE BİTİRDİ
Prof. Dr. Bilge Yıldız, Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği bölümünü dereceyle bitirdiği dönemi anlatırken “20 kişi başladığımız halde bizim dönemden sadece 3 kişi mezun olabilmiştik. Zevk alarak bitirdim bölümü. O yıllarda bu derece ile Türkiye'de ne iş yapacağımı anlayamamıştım" dedi.

Yıldız, kendi hikayesini anlatırken "Ben şimdiye kadar bu yaptıkalarımı yapabildiysem, Türkiye'den birçok yetenekli genç benden daha iyisini de yapabilir" ifadelerini kullandı.

"Şu anda bu deney gerçekten Mars'ta oksijen üretiyor"

Belgeselde hikayesini ve çalışmalarını anlatan Yıldız, "Bizim odaklandığımız temel bilim, bu malzemelerin üzerindeki reaksiyonların nasıl olduğunu anlamaya çalışmak. Temel bilim üzerine odaklanıyoruz. Bizim geliştirdiğimiz ve çıkardığımız yeni bilgiler, elektro kimyasal teknolojilerin gelişimine, bize ve alanımıza katkı sağlar" dedi.

Ayrıca karbondioksitin katı yakıt hücreleri ile elektrolizi üzerine de çalışan Yıldız, bu çalışmaları anlatırken de şu bilgileri aktardı:
“Bu teknoloji başarı ile gerçekleşirse ilerde Mars'a insanlı geziler ve araştırmalar gerçekleştirilebilir. Biz bu yönde yaptığımız çalışmalar çerçevesinde NASA'dan gelen önemli bir projeye katkıda bulunduk. Ve şu anda bu deney gerçekten Mars'ta karbondioksit elektrolizi ile oksijen üretiyor.”

"Türkiye'de ne iş yapabileceğimi anlayamamıştım"

MIT'teki meslektaşlarının kendisi için "Profesör Yıldız yeni fırsatları, bağlantıları adeta beyindeki sinapslar gibi görüyor" yorumunu yaptığı Yıldız, Hacettepe'deki dönemi için "Geriye dönüp baktığımda zor bir bölümmüş. 20 kişi başladığımız halde bizim dönemden sadece 3 kişi mezun olabilmiştik. Zor da olsa severek çalıştığım için zevk alarak bitirdim Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği bölümünü o yıllarda Türkiye'de ne iş yapabileceğimi anlayamamıştım. Bölümdeki danışman hocalarımız Amerika'ya gidip doktora yapmamı tavsiye ettiler. Ben de değişik okullara başvurdum" dedi.

ÜNİVERSİTEDE HOCASI YETENEĞİNİ KEŞFETMİŞ
Kendisine "Ben seni MIT'ye yollarım" diyen hocası Prof. Dr. Osman Kemal Kadiroğlu, o yıllar için "İkinci sınıf başladığında Bilge'nin çok yetenekli olduğunu fark ettim. Ve ona 2. sınıf sonralarında 'sen ortalamanı yüksek tut, ben seni MIT'ye yollarım' dedim. Yollarım dedim ama yollayacağım falan yok. Sadece gitmesine yardım edebilirim. Zaten çalışkan bir kızdı. Notları hep yüksek oldu. Çok başarılı oldu ve MIT'ye başvurdu" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE BİRÇOK BAŞARILI GENÇ VAR, BENDEN DAHA İYİSİNİ YAPABİLİR
Yıldız, "Ben şimdiye kadar bu yaptıklarımı yapabildiysem, Türkiye'den birçok yetenekli genç benden daha iyisini de yapabilir. Çok çalışkan, çok genç insanlarımız var. Ben bunu yapabildiysem inanıyorum benden çok daha iyisini, çok daha faydalı işleri yapabilecek birçok insan var Türkiye'de" dedi.

Yıldız, aldığı ödül için "Bu ödül bana ek bir sorumluluk veriyor" yorumu yaptı.

Prof. Yalman: Çağımızın en önemli konularından biri


Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nur Yalman, bu yılın madalya sahibinin, “çağımızın en önemli konularından biri olan enerji ve malzeme bilimlerine yaptığı yenilikçi katkılar ve ortaya koyduğu çığır açıcı çalışmalar sayesinde hem bugüne hem de geleceğe ışık tutan bir isim” olduğuna dikkat çekti.
Konuşmasında, bilime ve bilimsel çalışmalara verdiği olağanüstü destek nedeniyle Koç Üniversitesi Onursal Başkanı Rahmi Koç’a teşekkür eden Prof. Dr. Nur Yalman, “Bugün Üniversitemiz dünyanın en saygın akademik kuruluşları arasında haklı bir yer edinmiş ise, ismi Caltech ve École Normale Supérieure gibi efsanevi üniversitelerle birlikte anılıyor ise bu başarının en önemli mimarlarından biri de desteğini hiçbir zaman Üniversitemizden esirgemeyen Onursal Başkanımız sevgili Rahmi Koç’tur” dedi.

Prof. Gürhan Canlı: Her şey en iyi eğitimi sağlamak için

Koç Üniversitesi Rektör Vekili ve Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı, bu madalya töreninin üniversitenin en özel ve değerli anları arasında olduğunu vurguladı. Prof. Zeynep Gürhan Canlı 29. yılını geride bırakan üniversitede eğitime yapılan yatırımı şöyle anlattı: “Türkiye'de yarım yüzyıldır eğitim, kültür ve sağlık alanlarındaki etkisiyle bilinen Vehbi Koç Vakfı tarafından bugüne kadar kampüslerimize yapılan yatırım, 1,5 milyar Amerikan Dolarını aştı. Vakfın her yıl Koç Üniversitesi’nin cari açığını kapatmak için üniversitemize aktardığı kaynak ise bu yıl yaklaşık 20 milyon Amerikan Doları. Bu cömert desteği tüm öğrencilerimizin en iyi eğitimi almaları ve üniversitemizde en etkin bilimsel araştırmaların yapılması için kullanmak ise bizim üstümüze vazife.”

Prof. İnan: Kadınlarımızın potansiyelini idrak edelim

Madalya Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Umran İnan, törende yaptığı konuşmada kadınların toplumdaki yerinin önemine dikkat çekti, şu vurguyu yaptı:
“Kadınlarının eğitimde, ekonomide ve iş dünyasında en etkin şekilde yer almalarını sağlayamayan toplumların küresel düzeyde çağdaş medeniyet ve insanlık için mücadelelerinde bir elleri arkada yarışmaya mahkûm olduklarına yürekten inanan bir insan olarak, Prof. Dr. Bilge Yıldız’ın ışığında kadınların toplumumuzdaki önemli yerlerini, belirleyici katkılarını ve potansiyelini bir kez daha idrak edelim isterim.”