Rakam fena değil ama geçim olmuyorsa 5 bin 250 de yeterli değil

Rakam fena değil ama geçim olmuyorsa 5 bin 250 de yeterli değil
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu partisinin genel merkezinde ziyaret etti. Karamollaoğlu, Kılıçdaroğlu’nu genel merkezin önünde karşıladı.Kılıçdaroğlu ve Karamollaoğlu,...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu partisinin genel merkezinde ziyaret etti. Karamollaoğlu, Kılıçdaroğlu’nu genel merkezin önünde karşıladı.
Kılıçdaroğlu ve Karamollaoğlu, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu açıklanan asgari ücreti şöyle değerlendirdi:

‘KUR YÜKSELİRSE BU ZAM DÜŞÜK’
“TÜİK’e yaptığım ziyaretin etkileri görülüyor. Asgari ücret olarak verilen rakam eğer yılbaşını esas alır ve dolar kurundaki yükselmeyi görürsek düşük. O tarihte 384 dolardı net gelir elde ediyordu bir asgari ücretli, aynı kur 15 TL üzerinden esas alınırsa 5760 TL olması lazım. Şimdi 4250 TL net oldu. 4250 TL’yi yadırgamıyoruz, eğer enflasyonu kontrol ederlerse ve fiyat artışlarını kontrol ederlerse 4250 TL’yi en azından asgari ücretli kardeşlerimiz biraz nefes alarak sürdürebilirler. Bütün mesele bu enflasyonun kontrol edilip edilmemesinde yatıyor.”

VATANDAŞ GEÇİNEMİYORSA 5.250 TL DE OLSA FARK ETMEZ
Karamollaoğlu ise aynı soruya şu yanıtı verdi:
“Bu 4 bin 250’yi kim açıklıyor? Doğrudan doğruya Cumhurbaşkanı açıklıyor. ‘Büyük bir artış meydana geldi ve bununla da övünülmesi icap eder’ manasında, ben bunu anlıyorum. Ama doları, avroyu veya enflasyon rakamlarını dikkate alarak bunun, bir vatandaşın gündelik geçimini sağlayıp sağlayamayacağına göre değerlendirmek icap eder. 4 bin 250 lira fena bir rakam değil ama vatandaş geçinemiyorsa 5 bin 250 lira olmasının da bir farkı olmaz. Eğer açlık sınırının altında kaldıysa bu yapılan zam, zam değildir. Enflasyonun altında kaldıysa bu zam, zam değildir. O günkü dolar kurundan ölçüldüğünde geriye gitmiş.”

KİMİN FAİZİ İNDİ?
Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası’nın faiz indirimi ise kararını şöyle değerlendirdi:
“Dolar ne oldu? 15 TL’yi aştı, dolara yedirmeyiz diyen kimdi? Az önce, sayın Erdoğan, TL’yi yedirmeyiz demişti. Ne oldu? Daha söylediği söz Türkiye’nin bütün tarafına yayılmadan TL değer kaybetmeye başladı. Kimin faizi indi? Çiftçinin, esnafın, kredi kartı kullananın… Hayır, hiç kimsenin faizi inmedi. Devletin faizi de inmedi. Borçlandı, daha yüksek faizle borçlandı. Peki kimin faizini indirdiniz siz? Türk Lirası’nı neden bu perişan hale getirdiniz? Devlet yönetilmiyor. Yönetilmediğini onlar da biliyorlar. Sokaktaki vatandaş da biliyor.”