Rehavet devam ederse ekimde kaos

Rehavet devam ederse ekimde kaos
Koronavirüs salgınında yeni vaka sayıları giderek artarken Koç Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ergönül, ‘’Bizi kaotik bir tablo bekliyor’’...

Koronavirüs salgınında yeni vaka sayıları giderek artarken Koç Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ergönül, ‘’Bizi kaotik bir tablo bekliyor’’ dedi. Artışın bu şekilde devam etmesi durumunda sağlık sisteminin zorlanabileceğini söyledi ve önlemlere uyulmasının önemine dikkat çekti. Rusya’nın aşı çalışmasına ilişkinse “Reklam kokan aşı haberleriyle oyalanmamamız lazım” ifadelerini kullandı.
‘Düğün, cenaze gibi bir araya gelmeler, toplanmalar vaka sayısının artışının en büyük sebebi hatta filyasyondan daha önemli’ diyen Ergönül, şimdilerde bir rehavet olduğunu ve bundan bir an evvel kurtulunması gerektiğine dikkati çekti. Okulların açılmasıyla bu rakamların artışa neden olabileceğini de söyledi.
Ergönül, ’’Özellikle sonbahar aylarında matematiksel olarak vakaların daha çok artması bekleniyor. Önümüzdeki Eylül- Ekim- Kasım aylarında kentlerde yoğunlaşmalar olacağı için rakam 1200’leri aşabilir; yukarı doğru çıkabilir ve sağlık sistemini de zorlayabilir. Henüz tam bir tedavi de olmadığından birçok yerde kafa karışıklığı ve sahada sorular var’’ ifadelerini kullandı.

“AÇIKLANANIN 10 KATI AKTİF HASTA VAR’’

Türk Tabipleri Birliği, Covid-19 pandemisinin Türkiye’de ilk görülmesinin ardından geçen beş aya ilişkin değerlendirme yaptı. Kabineden yapılan açıklamalarda suçlu olarak vatandaşın gösterilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten tabipler sürece ilişkin önerilerini de sıraladı. Prof. Dr. Feride Aksu Tanık toplumda PCR testi ile tanı alanların yaklaşık 10 katı kadar da aktif hasta bulunduğunu söyledi. TTB Merkez Konseyi, Türkiye’de her geçen gün etkisini arttıran Covid-19 pandemisine ilişkin 5. ay değerlendirme toplantısını online gerçekleştirdi. “Salgın Kontrol Altına Alınamıyor, Sağlıkçılar Tükeniyor” başlıklı toplantıda sağlık çalışanlarının süreçte yaşadıkları, filyasyon uygulamalarına ilişkin uyarılar ve 65 yaş üzeri kişilere dair kısıtlılığın yaratacağı etkiye dair değerlendirmeler yapıldı.
‘Suçlu olarak vatandaşın işaret edilmesi sorunlu’
Hükümetin salgın stratejisini eleştiren Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, ‘’Pandemi mücadelesi bireylerin önlemlerine bırakılabilecek bir durum değil Suçlu olarak vatandaşın işaret edilmesini sorunlu olarak görüyoruz. Ayasofya’nın açılması, bayramlaşmalar merkezi otoritenin aynı duyarlılıkta olmadığını gösteriyor” dedi.
G.antep ve Malatya’da uygulanan fakat şimdilik Sivas’ta ertelenen korona nedeniyle 65 yaş üstü kişilere getirilen sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkinse Prof. Dr. Kayıhan Pala şunları kaydetti: 65 yaş üzeri yurttaşlarımızı evde kalmak zorunda bırakarak onlarda hem beden hem de ruh sağlığı açısından yeni sorunlar yaratma potansiyelimiz var. Bunu göz ardı etmemek gerekir. İkincisi ise dünyada örneği görülmeyecek bir şekilde 65 yaş üstü yurttaşlarımızı evde bırakmanın nasıl bir etkisi olduğuna dair hiçbir veriye sahip değiliz.