‘Rehavet vakaları artabilir’

‘Rehavet vakaları artabilir’
Tekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasıyla hatırlatma dozu aşılanma oranının yüzde 10’lara düştüğünü söyledi....

Tekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasıyla hatırlatma dozu aşılanma oranının yüzde 10’lara düştüğünü söyledi. Doğan, “Toplumsal rehavet var. Vaka sayılarında artış olabilir” uyarısını yaptı.

Doğan “Rehavet tekrar bize olumsuz sonuçlar doğurabilir. Vaka sayılarında tekrar bir artış eğilimi olabilir. O nedenle rehavete kapılmamak lazım” dedi.

Koronavirüslerin hızlı mutasyona uğrayan virüs türleri olduğu bilgisini veren Doğan “İnsanlar arasındaki dolaşım arttıkça yeni varyantların ortaya çıkma olasılığı da yüksek. Yeni varyant hangi özellikleri taşıyacak; bunu şu an için öngörmek mümkün değil. Bu nedenle yüksek risk grubunda olan kişiler, mutlaka tedbirli davranmak zorundalar” diye konuştu.

“REHAVET” UYARISI
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın da ‘Vaka sayıları düşüyor; hastalık artık bizi terk ediyor’ söylemlerinin önlemler konusunda gösterilen titizlikte azalmaya neden olacağını söyledi. Bunun da vaka sayılarının artmasına neden olabileceğini dile getiren Akın “Ne kadar fazla vaka varsa o kadar yüksek olasılıkla yeni varyantlara gebe olursunuz. Ayrıca Ukrayna’dan savaş nedeniyle Avrupa’ya çok büyük bir göç geliyor. Bu da Avrupa’da yeni bir hareketlenmeye sebep olabilir. Avrupa’daki hareketlenme Türkiye’de yeni hareketlenmeye yol açabilir. O yüzden de bir risk yaratıyor. Bu yüzden de yeni varyantlar her an karşımıza çıkabilir” diye konuştu.