Rekorlar kırıyoruz

Rekorlar kırıyoruz
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomide Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdıklarını kaydederek “2021 yılı başından itibaren gerçekleşen dengeli büyüme kompozisyonumuz, 2022 yılının ilk çeyreğinde de devam etti....

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomide Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdıklarını kaydederek “2021 yılı başından itibaren gerçekleşen dengeli büyüme kompozisyonumuz, 2022 yılının ilk çeyreğinde de devam etti. Türkiye üretiyor, ihraç ediyor, istihdam oluşturuyor. Yeni nesil elektrikli aracını üretebilen, turizmde rekorlar kırmaya devam eden, gündeminde jet motorları, uzay projeleri olan bir Türkiye’miz var” diye konuştu.

Ancak Bakan Nebati, tarihi rekorlar kıran yüksek enflasyon, yüksek kurlar, yüksek piyasa faizleri, tarihi düzeydeki faiz ödemeleri, tarihi rekorlar kıran cari açık konularına hiç değinmedi, verileri görmek istediği açıdan, tek yönlü olarak değerlendirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “2023’e Doğru, 2050 Ufku” başlığı ile düzenlenen 21. Forum İstanbul Konferanslarının açılışında konuştu.

Ekonomide Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdıklarını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, politikalarının odağında “üretimi, yatırımı, ihracatı ve istihdamı artırmanın” yer aldığını dile getirdi. Son 20 yıl içerisinde Türkiye’nin hızla kalkındığını kaydeden Bakan Nebati, tüm küresel olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin her geçen gün büyümeye devam ettiğini vurgulayarak ihracat ve yüksek katma değer odaklı büyümeyi güçlendirmek için, tüm paydaşlarla koordinasyon içinde çalışmalara devam ettiklerini açıkladı.

Bakan Nebati ayrıca enerji ve emtia fiyatlarındaki artışın, tedarik kanallarındaki aksamaların ve nakliye maliyetlerindeki yükselişin tüm dünyada yüksek enflasyonu tetiklediğini söyledi.

TÜRKİYE ÜRETİYOR, İHRAÇ EDİYOR!
Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 7,3 büyüdüğünü kaydeden Nebati şunları söyledi:

“İç talep büyümeye 3,9 puan katkı sağlarken, net dış talep büyümeye 3,5 puan katkı sağladı. Böylece, 2021 yılı başından itibaren gerçekleşen dengeli büyüme kompozisyonumuz, 2022 yılının ilk çeyreğinde de devam etti. Türkiye üretiyor, ihraç ediyor, istihdam oluşturuyor. Daha da önemlisi bunu dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde yaparak, küresel değer zincirindeki konumunu giderek güçlendiriyor ve pekiştiriyor. Tüm bunları, makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirerek yüksek katma değerli yatırımları teşvik eden Türkiye Ekonomi Modelimizle başarıyoruz.

GÜNDEMİMİZDE UZAY PROJELERİ VAR!
Yeni nesil elektrikli aracını üretebilen, turizmde rekorlar kırmaya devam eden, gündeminde jet motorları, uzay projeleri olan bir Türkiye’miz ve tüm bunlara finansman sağlayabilen bir ekonomimiz var. 21 sene önce, bu konferansların ilk kez düzenlenmeye başlandığı atmosferde, bugün elde ettiğimiz somut başarıları hayal edebilmek dahi neredeyse mümkün değildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ ÇEVİK!
Ancak unutmayalım ki birçok güçlü yönümüzün yanında bizim çok önemli bir avantajımız daha var. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’mizin bize sağladığı çeviklik ve Cumhurbaşkanımızın hem içeride hem de dışarıdaki güçlü liderliği, Cumhuriyetimizin 100. yılı ve sonrasına çok daha umutla bakmamıza sebep oluyor.”