RENGARENK BİR BAHAR SERGİSİ

Sakıp Sabancı Müzesi 20.ve 21.yüzyılın en ilham verici sanatçılarından biri olarak kabul edilen David Hockney sergisine ev sahipliği yapıyor. Bradford doğumlu İngiliz çağdaş sanatçının Covid-19 salgınının ilk döneminde, Normandiya'daki evinde iPad ile yaptığı resimler baharı müjdeliyor. 116 resminden oluşan sergide sanatçının yeni teknolojiyi kullanım biçimine de tanık oluyoruz.

Serginin küratörlüğünü Kraliyet Sanat Akademisi Yaz Sergileri Şefi ve Çağdaş Projeler Küratörü Edith Devaney üstleniyor. Hockney kariyeri boyunca fotoğraftan kolaja, sahne tasarımından dergi kapaklarına, opera tasarımlarına kadar farklı disiplinlerde çalışmış bir sanatçı. İlerlemiş yaşına rağmen İpad’den resim yapması ve çizimlerini bir sergide bir araya getirmesi ziyaretçilere ilham veriyor. David Hockney 2011’de Yorkshire'da ilk defa iPad kullanarak eserler üretti ve bunlar Royal Academy of Arts’ta açılan A Bigger Picture (Daha Büyük Bir Resim) sergisinde sergilendi. Bu, Hockney'nin İpad kullanarak ürettiği ilk çalışmasıydı. 2013’te tekrar bahar temasını ele aldı ve Yorkshire’da baharı kâğıt üzerine füzen eserde betimledi. İpad kullanarak hazırladığı son sergisine ise 2020’de Normandiya'daki evinde hazırlandı.


Hockney, “Artık İpad’de bir ressam gibi düşünüyorum. Bir rengi alıp deniyorsun, sonra hayır diyorsun, azıcık daha koyu olmalı veya azıcık daha parlak ve bunu yapıyorsun. Resim yapmak da böyle bir şey zaten” diyor. Sergi alanında sanatçıyla ilgili hazırlanan videolar Hockney’in dünyasını daha iyi tanımamızı sağlıyor. “Felsefem anı yaşamak” diyen sanatçı çizdiği bahar dalları, tarlalar, göletler, tomurcuklanan ağaçlarla doğanın uyanışını resmediyor ve renklerin, doğanın ressamları Monet ve Van Gogh’a selam gönderiyor. Yeni teknolojilere duyduğu merakını ve bitip tükenmeyen enerjisini şu sözleriyle daha iyi anlıyoruz: Monet nilüferlere 70’inde başladı. Hockney’in “Sakın unutmayın baharı iptal edemezler” sözleri karantina döneminde adeta bir direniş gibi. Doğanın döngüsünü, uyanışını hatırlatıyor ve karanlık günlere inat içimizde bahar dalları açmasını sağlıyor.

Sakıp Sabancı Müzesi sergiyle birlikte sanatçıyı daha iyi anlamak, üretim biçimleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için de eğitimler düzenliyor. Çocuklar için de atölyeler var. Sergi 29 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilir. Sakıp Sabancı Müzesi’nin Salı günleri ücretsiz olduğunu hatırlatalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Eda Yılmayan Arşivi