‘Resesyon daha şiddetli olacak’

‘Resesyon daha şiddetli olacak’
Morgan Stanley, “Küresel Yıl Ortası Makro Görünüm” raporunu yayımladı. Rapora göre, V şeklindeki toparlanma beklentisi devam ederken, salgın nedeniyle mevcut resesyon, beklenenden daha şiddetli ancak daha kısa olacak.“Küresel...

Morgan Stanley, “Küresel Yıl Ortası Makro Görünüm” raporunu yayımladı. Rapora göre, V şeklindeki toparlanma beklentisi devam ederken, salgın nedeniyle mevcut resesyon, beklenenden daha şiddetli ancak daha kısa olacak.

“Küresel Yıl Ortası Makro Görünüm” raporunu yayımlayan Morgan Stanley, V şeklindeki toparlanma beklentisini korudu. Kuruma göre resesyon beklenenden daha şiddetli olacak ancak daha kısa sürecek.
Raporda, ““Büyüme verileri ve politika eylemlerindeki yukarı yönlü son sürprizler dikkate alındığında V şeklinde toparlanma beklentimize güvenimiz arttı” ifadelerine yer verilirken, küresel ekonominin Nisan’da dibi gördüğü belirtildi.
Küresel büyüme seviyelerinin bu yılın son çeyreğinde salgın öncesi seviyelere ulaşacağı görüşünü paylaşan banka, V şeklinde toparlanma beklentisiyle ilgili olarak yukarı yönlü sürprizleri şu şekilde sıraladı:
“V şeklinde toparlanma beklentisiyle ilgili olarak yukarı yönlü sürprizler şu şekilde sıralandı: Karantina önlemlerinin ardından tüketicilerin ve ekonomilerin beklenenden daha hızlı normale dönmeye başlaması, ilaç şirketlerinin geçen aylarda hem tedavi hem de aşı geliştirilmesi konusunda ilerleme kaydetmesi, para ve maliye politikası tepkilerinin beklenenden güçlü olması.”
“Kovid-19 resesyonunun beklenenden daha sert ama daha kısa sürmesini beklemeye devam ediyoruz” denilen raporda, kısıtlamaların kaldırılması ve genişleyici para politikasından destek bulan toparlanmanın hız kazanacağı dile getirildi. “Baz senaryomuza göre ikinci dalga enfeksiyonlarının geleceğini ancak daha yönetilebilir olacağını öngörüyoruz” ifadelerine yer verildi.
Pandeminin küresel bir şok olmasına karşın, büyüme patikasının bölgeden bölgeye değişeceğinin altı çizilirken, buna göre Çin bu yılın son çeyreğinde potansiyel büyüme rakamlarına dönecek. Brezilya ve Hindistan gibi bazı ülkelerde virüsün etkisinin daha geç ulaşması nedeniyle Çin dışında kalan gelişen piyasaların büyük bir ihtimalle sonraki bir aşamada toparlanacağı değerlendirmesinde bulunuldu.
Kurumun 2020 büyüme beklentileri Çin için yüzde 2.0, gelişen piyasalar için eksi yüzde 1.6 oldu. Morgan Stanley ABD’nin 2020’de yüzde 5.8 küçülmesini öngörüyor.

Türk ekonomisinde yüzde 4,8 daralma beklentisi

Raporda Türk ekonomisine ilişkin öngörüler de yer aldı. Kurum Türkiye’nin 2020’de yüzde 4.8 daralması beklentisini paylaşırken, “Türkiye: Hassas bir Denge” başlığı altında yer alan değerlendirmede “Yüksek dış finansman ihtiyacı ve Döviz rezervlerindeki sert düşüş dikkate alındığında ekonominin sıkılaşan dış fonlama ortamına karşı kırılganlığını koruyacağını öngörüyoruz” denildi.
Bütçe açığının 6,4’e yükselmesini, Merkez Bankası’nın faizleri 7,5’a kadar düşürmesini beklediğini ifade eden kurum, yıllık ortalama enflasyonun yüzde 10,6 olmasını öngördüklerini belirtti.