RESİM VE HEYKEL TEK BİR FONDA

Heykeltıraş, ressam Bihrat Mavitan, Kızıltoprak Sanat Galerisi’nde ‘ÖNCE desen sonra NE istersen’ isimli bir sergi açtı. Sanatçının heykel ve resim sanatını bir araya getirdiği tablolarında farklı disiplinlerin bir arada nasıl var olduğunu görüyoruz.

Heykeltıraşı her şeyden az da olsa bilgi sahibi olması gereken biri olarak tanımlayan Mavitan’a göre heykel bilgi veren, öğretici ve tanımlayıcı bir araç. 1959 yılından bu yana resimle kendini ifade eden, 1969’dan beri de heykeller yapan sanatçı her iki sanat dalını nasıl bir araya getirdiğini anlatıyor.


● Uzun yıllardır resim ve heykel yapıyorsunuz. ‘Önce desen sonra Ne istersen’ isimli serginizde de heykel ve resim bir arada. Her iki sanatı nasıl birleştiriyorsunuz?
Ben her zaman resmi yapılabilecek heykel ve heykeli yapılabilecek resim yaptım. Bunda da ısrarlıyım ve tabi ki ikisi için de desen ve hatta iyi desen çizmek gereklidir. Yoksa olmaz.

● Eserlerinize bakanlar bu Bihrat Mavitan eseri diyebilir mi?
Eserlerimi imzalamam gerekmiyor. Çok yakınlarda bir dostumu kaybettikten sonra onun soyadı ile benim adımın ilk iki harfi olduğu için imza olarak (Bİ) kullanıyorum.

● Heykeltıraşın üç boyutu kavraması gerektiğinin altını çiziyorsunuz. Bunun için sanatçının geometri, resim, müzik, fizik, kimya, matematik, tarih, sosyoloji, felsefe ve mantık bilmesinin gerekliliğini vurguluyorsunuz. Tüm bu disiplinler eserlerinize nasıl yansıyor?
Bütün bu konular; eserimin sahibi olmayı ve üslubumu sağlıyor. Bu konuda tevazu göstermem yoksa inanırlar derim hep.

● Bir üretim mekânı olarak Beyoğlu’nda eskiden sanatçıların dayanışma içinde olduğunu okuyoruz. Bugün bu dayanışmadan söz edilebilir mi?
Biz Kuzguncuk’ta bu dayanışmayı çok uzun süredir uyguluyoruz. Çocuk sanatçılara destek veriyoruz.

‘‘ÖNCE desen sonra NE istersen’ isimli sergi Kızıltoprak Sanat Galerisi’nde 31 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Eda Yılmayan Arşivi