Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Resmen falcı gibi olduk!

Bu yıl pazara ilişkin öngörülerini 4 hatta 5 kez değiştirmek zorunda kalan otomotivciler, 2021 yılı için ise zorlanıyor. ODD Başkanı Ali Bilaloğlu, öngörüleri artık silindiği zaman iz bırakmasın diye kurşunkalemle çok bastırmadan silik olarak yazdıklarını belirterek, “Ne yazık ki şu anda falcı gibi öngörüde bulunuyoruz” dedi.

OTOMOTİV Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, Best FM’de ‘Emre Özpeynirci ile Otoyaşam’ programına katılarak önemli açıklamalar yaptı. İşte Bilaloğlu’nun açıklamalarından satır başları;
• Otomotiv üretimi pandemi öncesi üretim seviyelerine bir türlü gelemedi. Pandemi bitmeden de o seviyelere gelmesi mümkün değil. Bu yüzden arz tarafındaki sıkıntı önümüzdeki aylarda devam edecek. Aslında pandemi sonuçlanmadan bu arz sıkıntı bitmez.
• Yoğun talebe karşı bu sene arz sıkıntısı olmasaydı, satışlar en fazla yüzde 10 artardı. Yani 9 ayda 510 bin adetlik satış, 700 binlere çıkmazdı.
• Türkiye’de otomotive yönelik vergi sisteminin omuriliği 30 yıllık. Biz çok daha çağdaş, günümüz koşullarına uygun bir vergi sistemini talep ediyoruz.
• ÖTV artışı veya değişimi yapılacağı zaman bunun belirli bir süre verilerek yapılmasını istiyoruz. Çünkü üretim planları mevcut sisteme göre yapıldığı için büyük sıkıntılar yaşanıyor. ÖTV artışları tercihleri etkilediğinden milli servet de boşa gidiyor. Çünkü üreticilerin veya ithalatçıların verdiği teminatlar büyük hasar görüyor. Biz vergi artışı olacaksa bunu bize 1-2 ay önceden söylemelerini rica ediyoruz.
OCAKTA SATIŞLAR DÜŞER
• Bu yıl sonunda 700-750 bin civarında toplam pazar bekleniyor. 2021 ise büyük soru işareti. Dövizdeki artış ivmesi hangi seviyede devam edecek, ekonomik büyüme nasıl gerçekleşecek. Normal şartlarda 2021 senesinde pandemi sonlanırsa Türkiye ekonomisinin büyümesi gerekiyor. Ama pandemi sonlaması ne zaman olacak onu bilmiyoruz. 2021 için öngörüleri kurşunkalemle çok bastırmadan silik olarak yazıyoruz ki, silindiği zaman iz bırakmasın. Ben 2021’de 500 bin ila 750 bin arasında bir yere oturacağını düşünüyorum. Aralığı geniş tuttum farkındayım. Ama ne yazık ki şu anda falcı gibi öngörüde bulunmam gerekiyor.
• 2 yıldır ertelenen talebin etkisi bu yıl kendini gösterdi. Ocaktan itibaren bu etkinin kalmayacağını ve satışların düşeceğini öngörüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi