Reuters: 5 ayda kullanılan rezerv 50 milyar doları aştı

Reuters: 5 ayda kullanılan rezerv 50 milyar  doları aştı
Reuters, Türkiye’de yılın ilk dört ayında kamu bankaları aracılığıyla kullanılan rezerv milktarının 44 milyar dolar olduğunu açıkladı.İngiliz haber ajansı Reuters’ın haberine göre, Türkiye’de bu yılın ilk dört...

Reuters, Türkiye’de yılın ilk dört ayında kamu bankaları aracılığıyla kullanılan rezerv milktarının 44 milyar dolar olduğunu açıkladı.

İngiliz haber ajansı Reuters’ın haberine göre, Türkiye’de bu yılın ilk dört ayında Türk Lirası’nı desteklemek için kamu bankaları aracılığıyla 44 milyar dolar rezerv kullanıldı. Merkez Bankası verilerinden dört bankacının yaptığı hesaplamaya göre 2019 başından Nisan sonuna kadar kullanılan rezerv 77 milyar dolara ulaştı. Nisan’dan sonrada rezerv kullanımının devam ettiğini belirten bankacılara göre, mayıs ayı ile birlikte bu yılki döviz satışları tahmini olarak 50 milyar doları aştı.
Söz konusu rakamlar Ocak-Nisan dönemi için TCMB verilerinden hesaplamalar; Ocak-Mayıs dönemi ise hesaplamaların yanında tahmin de içeriyor. Merkez Bankası’nın rezervlerinin kamunun döviz arzı ve koronavirüs önlemleri nedeniyle şubat sonundan 15 Mayıs’a 23.4 milyar dolar düşüşle 84.4 milyar dolara gerilemesi, TCMB’nin yabancı para rezervlerinin yeterliliği konusunda endişelere yol açtı.
NET REZERVLERDE 14 MİLYAR DOLARLIK GERİLEME
Son enflasyon raporunda olağanüstü bir dönemden geçildiğini söyleyen MB Başkanı Murat Uysal, rezervlerdeki dalgalanmanın geçici olduğunu belirtmiş, Hazine Bakanı Berat Albayrak da, Türkiye’nin yeterli olandan da fazla döviz rezervi bulunduğunu öne sürmüştü. Ancak Katar’la yapılan swap anlaşmasıyla toplam rezervler 8 milyar dolar artmasına rağmen net rezervler yıl başındaki 40 milyar dolar seviyesinden 26 milyar dolara kadar geriledi.