Rishi Sunak ‘İngiltere Başbakanı’ gibi

Rishi Sunak ‘İngiltere Başbakanı’ gibi
İngiltere’de Başbakan Liz Truss’ın göreve geldikten 45 gün sonra istifa etmesinin ardından Muhafazakar Parti’de başlayan liderlik yarışında, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, yalnız kaldı.Eski Başbakan Boris Johnson, aday olmak...

İngiltere’de Başbakan Liz Truss’ın göreve geldikten 45 gün sonra istifa etmesinin ardından Muhafazakar Parti’de başlayan liderlik yarışında, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, yalnız kaldı.

Eski Başbakan Boris Johnson, aday olmak için gerekli milletvekili desteğine sahip olsa da yarışa girmekten vazgeçti. Adaylığını açıklayan Muhafazakar Parti’nin Meclis Grup Başkanı Penny Mordaunt ise yarışa girmek için milletvekillerinden gerekli desteği bulamadı.

Muhafazakar Parti lideri ve ülkenin başbakanı olmak isteyen adayların yarışa girmesi için bu seçimde 100 milletvekilinin desteğini alması şartı koşuldu. Sunak ve Johnson, iki gün önce bir araya gelmiş ve İngiliz basınına göre olası bir anlaşma üzerine görüşmüştü. Yine gazetelere yansıyan bilgilere göre iki isimden birinin aday olması, diğerinin yarıştan çekilmesi ve bunun karşılığında farklı bir görev sözü verilmesi üzerine konuşan ikili, bir uzlaşmaya varamadı.

Bunun üzerine Sunak dün adaylığını resmen açıkladı. Sunak, “Birleşik Krallık büyük bir ülke ancak derin bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Bu sebeple Muhafazakar Parti’nin lideri ve ülkenin bir sonraki başbakanı olmak üzere adaylığımı koyuyorum” dedi.

NİYETLENDİ AMA ADAY OLAMADI
Johnson, geçen temmuz ayında görevden ayrılmadan önce yaptığı konuşmasında kendisine adil davranılmadığını ve geri dönmeyi düşündüğünü belirtmişti. Truss’ın istifasının ardından da Johnson, geri dönüşü için çalışmalara başladı.

Ancak koronavirüs kurallarının geçerli olduğu dönemde başbakanlıkta verilen partilerden ötürü hakkında soruşturma yürütülen Johnson’ın, soruşturma sonuçlarına göre parlamentodan ihraç edilme ya da milletvekilliğinden atılması olasılığı bulunuyor. Başbakanlığı döneminde yaptığı hatalar yeniden adaylık sürecinde yine Johnson’un önüne çıktı.

Dün gece gelişmeleri değerlendiren Johnson, İngiltere’nin bir sonraki lideri olmak için yarışmadan çekildi. Johnson, aday olmak için milletvekillerinden yeterli desteği almasına rağmen rakibi Sunak’a daha çok destek verildiği için yarışa girmedi.

Adayların bugün yerel saatle 14.00’e kadar 100 milletvekilinin desteğini alması gerek. Sunak dışında 100 milletvekilinin desteğini alan bir başka adayın çıkma ihtimali son derece az olduğundan Hint kökenli siyasetçi Başbakanlık koltuğuna oturmuş gibi görünüyor.

JOHNSON’UN İSTİFASINI TETİKLEYEN İSİM
Geçen Temmuz ayında Johnson’a yönelik Muhafazakar Parti’deki tepkiler doruk noktasına ulaşmıştı. Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid, Salı akşamı eş zamanlı istifa mektupları ile kabinedeki görevlerinden ayrıldıklarını açıklamıştı. Sunak, istifa mektubunda, “İngiltere halkı hakkı olan şekilde hükümetin düzgün, ciddi ve yetkin bir şekilde yönetilmesini bekliyor” ifadesini kullanmıştı. Johnson, istifaların ardından görevinden ayrılma kararı almıştı.